Părerile românilor privind deciziile electorale. Sondaj INSCOP Research, februarie 2024

Părerile românilor privind deciziile electorale luate de partidele aflate la putere și felul în care vor fi organizate alegerile europarlamentare și locale în 9 iunie sunt cât se poate de diferite, conform celui mai recent sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda News.ro. Coma-sarea alegerilor, candidaturile pe liste comune, respectiv separate ale PSD și PNL, intențiile de vot pentru cele două tipuri de alegeri sunt temele analizate.

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în februarie 2024, peste jumătate dintre români au o părere bună despre comasarea alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor locale. În schimb, puțin peste o treime au o părere bună despre decizia PNL și PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune, iar la alegerile locale să candideze separat.
”Părerile românilor cu privire la deciziile politice din ultima perioadă, comasarea alegerilor, candidaturile pe liste comune, respectiv separate ale PSD și PNL, intențiile de vot pentru cele două tipuri de alegeri, arată o diversitate mare de opinii”, a transmis directorul casei de sondare InScope Research, Remus Ștefureac.
În ceea ce privește intenția de vot pentru partide politice la alegerile europarlamentare, raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur la vot, 43,7% dintre români ar vota cu alianța PSD-PNL, 20,6% cu AUR, 13,7% cu Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei. Pentru SOS România ar vota 6,4% dintre români, iar pentru UDMR ar vota 3,9% dintre alegători. Pro-România ar obține 3,7%, Alianța AER, formată din Partidul Verde și Partidul Ecologist Român, 3,4%, REPER, 0,9%, 3,7% dintre respondenți și exprimă preferința pentru alt partid.
În ceea ce privește intenția de vot pentru partidele politice la alegerile locale, cele pentru Consiliul Local al orașului respectiv al comunei, raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur la vot, 30,6% dintre alegători indică PSD, 25,6% PNL, 17,4% AUR, 9,8% Alianța Dreapta Unită, 4,3% SOS România, 4% UDMR, 3,1% Alianța AER, 2,4% Partidul Pro-România, iar 2,7% alt partid.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 22-29 februarie 2024. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului, datele au fost culese prin metoda interviuri telefonice, volumul eșantionului simplu stratificat de 1100 de persoane reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative pentru populația neinstituționalizată a României cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus-minus 2,95% la un grad de încredere de 95%.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close