Clienții vor putea lua la pachet mâncarea pe care nu mănâncă în restaurante, fără să plătească în plus pentru ambalare. Măsura face parte din legea de combatere a risipei alimentare care a fost promulgată recent de președintele României, Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, toate restaurantele trebuie să afișeze vizibil fie la intrarea, fie în meniu posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu o termină la restaurant.
Joi 21 martie a intrat în vigoare legea privind combaterea risipei alimentare, promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la mijlocul săptămânii trecute.
Potrivit actului normativ, restaurantele sunt obligate să afișeze în locuri vizibile sau în meniu posibilitatea ca oamenii să își ia la pachet mâncarea comandată, plătită, pe care nu o mănâncă în restaurant. Unele localuri făceau deja lucrul acesta, însă noua lege obligă toate restaurantele să procedeze astfel.
O noutate este că localurile trebuie să suporte costurile ambalajelor, indiferent dacă este vorba despre caserolă sau hârtie.
Alte prevederi ale legii obligă magazinele și hipermarketurile să ieftinească mâncarea care se apropie de termenul expirării, să o doneze ONG-urilor sau adăposturilor de animale. În România se pierd anual 2,55 de milioane de tone de alimente, care ar putea să ajungă, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, a declarat potrivit News.ro deputata USR Diana Buzoianu, co-inițiatoarea proiectului.