Rolul restaurantelor în combaterea risipei alimentare

Clienții vor putea lua la pachet mâncarea pe care nu mănâncă în restaurante, fără să plătească în plus pentru ambalare. Măsura face parte din legea de combatere a risipei alimentare care a fost promulgată recent de președintele României, Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, toate restaurantele trebuie să afișeze vizibil fie la intrarea, fie în meniu posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu o termină la restaurant.

Joi 21 martie a intrat în vigoare legea privind combaterea risipei alimentare, promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la mijlocul săptămânii trecute.

Potrivit actului normativ, restaurantele sunt obligate să afișeze în locuri vizibile sau în meniu posibilitatea ca oamenii să își ia la pachet mâncarea comandată, plătită, pe care nu o mănâncă în restaurant. Unele localuri făceau deja lucrul acesta, însă noua lege obligă toate restaurantele să procedeze astfel.

O noutate este că localurile trebuie să suporte costurile ambalajelor, indiferent dacă este vorba despre caserolă sau hârtie.
Alte prevederi ale legii obligă magazinele și hipermarketurile să ieftinească mâncarea care se apropie de termenul expirării, să o doneze ONG-urilor sau adăposturilor de animale. În România se pierd anual 2,55 de milioane de tone de alimente, care ar putea să ajungă, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, a declarat potrivit News.ro deputata USR Diana Buzoianu, co-inițiatoarea proiectului.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close