Suceava este un oraș prietenos cu mașinile electrice. Aceasta este concluzia posesorilor de autovehicule electrice care au participat la cursa „Eco Challange”. Cursa a fost inedită întrucât criteriul de evaluare a performanței participanților nu a fost viteza, ci eficiența măsurată în funcție de numărul de kilometri parcurși în raport cu consumul mașinii. Evenimentul a fost organizat de un club al posesorilor de autovehicule electrice și a adunat pe esplanada Casei de Cultură din Suceava un public foarte numeros și entuziast.
Mașina dansatoare a fost doar unul dintre autovehiculele electrice expuse sâmbătă pe Esplanada Casei de Cultură din Suceava
în cadrul evenimentului Eco Challenge organizat de Tesla Happy Owners România cu scopul promovării electromobilității.
„Mașinile electrice, vă spuneam că sunt mult mai sigure decât mașinile cu combustie internă. Și aici sunt, să spunem, mai multe motive, dar mă voi apleca asupra trei dintre aceste motive. Unu, având centrul de greutate foarte jos prin amplasarea bateriei în podea, mașinile electrice nu se răstoarnă. Au centrul de greutate foarte jos, este un fel de hopa mitică, dacă vă amintiți de pe vremuri, chiar dacă s-ar ridica pe o parte, mașina revine pe roți și nu se răstoarnă. Al doilea motiv, mașinile electrice nu au în partea din față, un motor, motoarele sunt amplasate direct pe punte, astfel că în zona din față avem un portbagaj. Acel portbagaj, în caz de impact frontal, absoarbe șocul și pasagerii nu sunt afectați. La mașinile cu combustie internă, motorul este împins în cazul unui impact frontal către pasageri și au fost accidente în care pasagerii au avut de suferit din cauza acestui fapt. Un al treilea motiv ar fi sistemele de siguranță.
Aici ne referim pe lângă airbag-uri și sistemele tradiționale de la toate mașinile, mașinile electrice sunt și foarte computerizate, astfel că această mașină, spre exemplu, are un sistem avansat de pilot automat, se cheamă full self-driving, practic mașina, prin intermediul camerelor, vede tot ce se întâmplă de jur împrejur, dacă sunt pietoni, dacă o altă mașină a oprit și intervine să evite acele pietoni.
La aceste sisteme ale mașinii, dacă venim și completăm cu sisteme adiacente, specifice utilizării fiecărui posesor, avem aici, de exemplu, o bază pentru un scaun de copil, de bebeluși, pentru o scoică, este un suport omologat care oferă prin sistemul isofix al mașinii și acest scaun, oferă o așezare rapidă a scaunului copilului și o siguranță foarte mare.”
Evenimentul Eco Challenge s-a bucurat de un public numeros și foarte entuziast, format din persoane de toate vârstele, de la copii curioși să vadă cum răspund noile generații de mașini la comenzi primite prin intermediul aplicației de pe telefonul mobil la pensionari pasionați de autovehicule, dornici să afle cât de silențioase sunt și cum se conduc mașinile electrice.