În procesul digestiv, plating-ul joacă un rol important în stimularea apetitului și în inițierea procesului de digestie. Aspectul atrăgător al preparatelor declanșează secreția sucurilor gastrice în stomac, și, astfel, pregătește organismul pentru descompunerea și absorbția substanțelor nutritive. Despre toate acestea ne vorbește pe larg dieteticianul nutriționist Paula Monor.
Comportamentul alimentar este modul în care noi interacționăm cu hrana în viața de zi cu zi. Aceasta include toate aspectele legate de selecția, achiziționarea, pregătirea, consumul și gestionarea alimentelor. Uneori, comportamentul alimentar poate fi problematic sau disfuncțional, manifestându-se sub forma unor obiceiuri alimentare nesănătoase sau tulburări alimentare. Plating-ul, în acest sens, reprezintă o componentă esențială a comportamentului alimentar, influențând modul în care percepem și apreciem hrana. Prin prezentarea estetică a mâncărurilor, putem îmbunătăți plăcerea de a mânca și chiar calitatea dietei noastre. Nutriționistul dietetician Paula Monor consideră faptul că, doar iubindu-ne pe noi înșine, putem adopta și respecta un comportament alimentar adaptat la propria persoană.
„Comportamentul alimentar îl alegem în fiecare zi. Noi nu trebuie să avem o perioadă în care ne dorim un comportament alimentar.
Dacă ne iubim noi pe noi însăși, alegem tot timpul un comportament alimentar adecvat. Sigur că este primăvară, vine sezonul cald și marea majoritate dintre noi ne gândim cum să arătăm bine în perioada asta care vine și să ajungem să arătăm bine în perioada care vine. Nu diferă nimic din celelalte zile. Din celelalte… din celelalte zile pe care le parcurgem. Ideea este să adoptăm un stil de viață și un comportament alimentar potrivit pentru noi. Important este să nu aducem un aport crescut nutrițional în a doua parte a zilei spre seară. Important este să ne aducem energia în prima parte, atunci unde consumăm mai mult. Și atunci aducem carbohidrați ușor absorbabili și vorbim despre, în prima parte a zilei, ce se consumă, putem consuma fructe. Recomandarea mea este să consumăm fructele de sezon. Este foarte important. Și este și normal, nu putem mânca portocala ca și fruct, nu știu, vara. Și pepenele roșu îl mâncăm iarna. Dar aportul de fructe ne dă într-adevăr energie pentru că conține fructoza. Fructoza este un combustibil. Un combustibil pentru organism. Accesăm carbohidrații ușor absorbabile și lent absorbabil tot în prima parte și îi asociem cu o proteină. Și atunci avem și energie și avem și sațietate. Iar pentru partea a doua zilei nu alegem alimentele care conțin amidon și nu alegem cina ca și oră să fie la o oră târzii. Este foarte important pentru că în a doua parte a zilei metabolismul este foarte important pentru că tot ce aducem ca și surplus alimentar nutrițional se va transforma în depozit.”
O prezentare atractivă asupra farfuriei noastre poate crește plăcerea gustului. Iar acest lucru este unul dintre factorii care contează.
Aspectul vizual, gustul, textura și mirosul pot influența modul în care percepem alimentele și experiența noastră în timp ce mâncăm.
„Totdeauna mâncăm prima dată cu ochii. Pentru că primul impact și din punct de vedere hormonal noi vedem alimentul cu ochii, îl vizualizăm.
Este una să vedem un aliment care este prezentat foarte bine într-o farfurie. De exemplu, și vă dau un exemplu, marea majoritate a părinților se plângă că copiii noștri nu mănâncă broccoli, dovlecei și așa mai departe. Sigur, prima dată este puterea exemplului. Prima dată sunt eu un exemplu pentru copilul meu după care pot să-l determin sau să fac cumva să guste, să zicem, acest aliment. Dar dacă noi îl așezăm în farfurie și îl gătim astfel încât copilul în momentul când încearcă să-l guste să-i facă plăcere, putem determina la un anumit interval să-i facă plăcere să consumi acel aliment. Dar dacă noi într-o farfurie vorbim de plating și punem un aliment doar îl trântim acolo și spunem tu trebuie să mănânci acel aliment, cu siguranță va fi un refuz. Dar noi alimentul prima dată îl percepem vizual. Apoi îl percepem după miros. Și atunci la nivel hormonal începe un întreg proces hormonal de digestie pentru că se secretă la nivelul cavității bucale enzime care sunt pregătite pentru ca noi să putem să ne alimentăm. Doar vizual, nimic altceva.”
Ascultarea corpului nostru, alegerea alimentelor nutritive și menținerea unui raport sănătos cu mâncarea sunt importante. Prin conștientizarea și gestionarea adecvată a comportamentului alimentar putem contribui la îmbunătățirea calității vieții noastre și la menținerea unei stări de sănătate optimă pe termen lung. De asemenea, o farfurie bine plasată îmbină culorile, texturile și aromele într-un spectacol vizual care stârnește pofta. Prin urmare, plating-ul nu este doar o etapă în procesul de gătire, ci și o modalitate de a aduce satisfacție în fiecare masă.