A crescut numărul de cazuri de scarlatină în județul Suceava. Oficial, de la începutul anului până în prezent au fost raportate la Direcția de Sănătate Publică 40 de cazuri, însă numărul îmbolnăvirilor poate fi mai mare. Deși scarlatina este, de obicei, o boală ușoară, trebuie să fie tratată cu antibiotic recomandat de medic pentru reducerea riscului de complicații și de răspândire.
Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis în școli și în grădinițe o scrisoare de informare a părinților cu privire la faptul că a crescut numărul de cazuri de scarlatină. Numai grădinița 1-2-3 din municipiul Suceava a raportat recent șapte cazuri. Scarlatina este o boală infectocontagioasă, întâlnită mai des la copiii cu vârsta sub 10 ani și cu o frecvență mai mare în mediul urban decât în mediul rural.
„Scarlatina apare mai frecvent la copiii din colectivități, spre exemplu grădiniță și școală. Debutează cu febră, gât roșu, simptome care pot fi însoțite de durere de cap, vărsături, frison și limbă zmeurie. La una-două zile de la debutul bolii apare o roșeala pielii sub forme de pete roșii mici plate, care ulterior devin mai proeminente, aspre la pipăit. Erupția este mai pronunțată în zona inghinală, asupra, genunchiului, cotului și gâtului. Diagnosticul este pus pe baza culturii din probă de exudat faringian.”
Boala nu poate fi prevenită prin vaccinare. Și, chiar și în formele ușoare, este necesară administrarea unui tratament cu antibiotice la recomandarea medicului. După scarlatină, pacienții dezvoltă o imunitate care rezistă pe termen lung.