A crescut numărul cazurilor de scarlatină!

A crescut numărul de cazuri de scarlatină în județul Suceava. Oficial, de la începutul anului până în prezent au fost raportate la Direcția de Sănătate Publică 40 de cazuri, însă numărul îmbolnăvirilor poate fi mai mare. Deși scarlatina este, de obicei, o boală ușoară, trebuie să fie tratată cu antibiotic recomandat de medic pentru reducerea riscului de complicații și de răspândire.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis în școli și în grădinițe o scrisoare de informare a părinților cu privire la faptul că a crescut numărul de cazuri de scarlatină. Numai grădinița 1-2-3 din municipiul Suceava a raportat recent șapte cazuri. Scarlatina este o boală infectocontagioasă, întâlnită mai des la copiii cu vârsta sub 10 ani și cu o frecvență mai mare în mediul urban decât în mediul rural.

„Scarlatina apare mai frecvent la copiii din colectivități, spre exemplu grădiniță și școală. Debutează cu febră, gât roșu, simptome care pot fi însoțite de durere de cap, vărsături, frison și limbă zmeurie. La una-două zile de la debutul bolii apare o roșeala pielii sub forme de pete roșii mici plate, care ulterior devin mai proeminente, aspre la pipăit. Erupția este mai pronunțată în zona inghinală, asupra, genunchiului, cotului și gâtului. Diagnosticul este pus pe baza culturii din probă de exudat faringian.”

Boala nu poate fi prevenită prin vaccinare. Și, chiar și în formele ușoare, este necesară administrarea unui tratament cu antibiotice la recomandarea medicului. După scarlatină, pacienții dezvoltă o imunitate care rezistă pe termen lung.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close