Premierul României, Marcel Ciolacu, a vizitat șantierul lucrărilor de consolidare și reabilitare a ansamblului de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Înalt Preasfințitul Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, i-a conferit primului-ministru Ordinul Crucea Bucovinei și i-a cerut 20 de hectare de teren pentru construirea unui ansamblu arhiepiscopal și bani pentru plata cântăreților bisericești.
Însoțit de câțiva colegi din guvern, dar și de primarul Sucevei Ion Lungu, premierul PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat vineri șantierul lucrărilor de consolidare și reabilitare a ansamblului de clădire ale Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Delegația oficială a fost întâmpinată de Înalt Preasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar, de membrii ai permanenței Consiliului Eparhial și de Arhimandritul Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii. Înaltul Calinic le-a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți și i-a conferit primului ministru, Ordinul Crucea Bucovinei. Ulterior a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă Arhiepiscopia. Liderul Bisericii Ortodoxe din județul Suceava i-a transmis premierului că instituția bisericească ar avea nevoie de 20 de hectare de teren pentru construirea unui ansamblu arhiepiscopal.
„De aceea vă rog să-mi permiteți să supun atenției excelenței voastre doar două dintre aceste greutăți. Lipsa contribuțiilor pentru personalul necleric la nivel de arhiepiscopie, sunt foarte multe parohii, chiar câteva sute, care din lipsă de fonduri nu au cântăreți bisericești și nici personal de servent. Cea de-a doua problemă ar fi lipsa unei suprafețe de teren necesare construirii unui ansamblu arhiepiscopal. Pentru a da curs unui firesc istoric și unei fundamentale nevoi privind viața bisericii și a comunităților din Bucovina.
Nu solicităm în această etapă restituirea în întregime a fondului bisericesc ortodox român, care ar presupune 192.000 de hectare, deși ar fi un plus pentru lucrarea bisericii, ci pentru împlinirea dezideratului edificării ansamblului arhiepiscopal ar fi nevoie de cel puțin 20 de hectare.”
„Dar cel mai important este că un popor este pierdut atunci când nu mai are credință. Și eu și toți cei care au primit astăzi o distincție din partea înaltă a sfinției voastre încercăm să apărăm valorile creștinismului. Lucru care nu este tocmai ușor. În vremurile progresului, care a adus normal și o deschidere mult mai largă și o încercare de schimbare a valorilor.”
Anul trecut, Parlamentul României a adoptat o lege prin care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților primea 20 de hectare de teren din patrimoniul Stațiunii de Cercetări Agricole. Însă legea a fost atacată la Curtea Constituțională de președintele Klaus Iohannis, pe motiv că aceasta contravine unor norme și principii Constituționale. În final, președintele României a avut câștig de cauză.