ÎPS Calinic l-a decorat pe Marcel Ciolacu și i-a cerut teren pentru ansamblu arhiepiscopal

Premierul României, Marcel Ciolacu, a vizitat șantierul lucrărilor de consolidare și reabilitare a ansamblului de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Înalt Preasfințitul Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, i-a conferit primului-ministru Ordinul Crucea Bucovinei și i-a cerut 20 de hectare de teren pentru construirea unui ansamblu arhiepiscopal și bani pentru plata cântăreților bisericești.

Însoțit de câțiva colegi din guvern, dar și de primarul Sucevei Ion Lungu, premierul PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat vineri șantierul lucrărilor de consolidare și reabilitare a ansamblului de clădire ale Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Delegația oficială a fost întâmpinată de Înalt Preasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar, de membrii ai permanenței Consiliului Eparhial și de Arhimandritul Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii. Înaltul Calinic le-a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți și i-a conferit primului ministru, Ordinul Crucea Bucovinei. Ulterior a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă Arhiepiscopia. Liderul Bisericii Ortodoxe din județul Suceava i-a transmis premierului că instituția bisericească ar avea nevoie de 20 de hectare de teren pentru construirea unui ansamblu arhiepiscopal.

„De aceea vă rog să-mi permiteți să supun atenției excelenței voastre doar două dintre aceste greutăți. Lipsa contribuțiilor pentru personalul necleric la nivel de arhiepiscopie, sunt foarte multe parohii, chiar câteva sute, care din lipsă de fonduri nu au cântăreți bisericești și nici personal de servent. Cea de-a doua problemă ar fi lipsa unei suprafețe de teren necesare construirii unui ansamblu arhiepiscopal. Pentru a da curs unui firesc istoric și unei fundamentale nevoi privind viața bisericii și a comunităților din Bucovina.
Nu solicităm în această etapă restituirea în întregime a fondului bisericesc ortodox român, care ar presupune 192.000 de hectare, deși ar fi un plus pentru lucrarea bisericii, ci pentru împlinirea dezideratului edificării ansamblului arhiepiscopal ar fi nevoie de cel puțin 20 de hectare.”

„Dar cel mai important este că un popor este pierdut atunci când nu mai are credință. Și eu și toți cei care au primit astăzi o distincție din partea înaltă a sfinției voastre încercăm să apărăm valorile creștinismului. Lucru care nu este tocmai ușor. În vremurile progresului, care a adus normal și o deschidere mult mai largă și o încercare de schimbare a valorilor.”

Anul trecut, Parlamentul României a adoptat o lege prin care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților primea 20 de hectare de teren din patrimoniul Stațiunii de Cercetări Agricole. Însă legea a fost atacată la Curtea Constituțională de președintele Klaus Iohannis, pe motiv că aceasta contravine unor norme și principii Constituționale. În final, președintele României a avut câștig de cauză.

Autor

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close