Într-un glas au rostit ”Hristos a Înviat!”

La Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, credincioșii au sărbătorit în comuniune Învierea Domnului, la slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, alături de un sobor numeros de preoți. Sărbătoarea a inclus momente de rugăciune, binecuvântare a tradiționalelor coșuri cu ouă roșii și pască, precum și închinarea la moaștele Sfântului Ioan cel Nou.

În noaptea Sfintelor Paști, la fel ca în toate bisericile, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, a avut loc o slujbă specială de învierea Domnului, momentul central al credinței creștine. În mijlocul nopții, Înaltpresfințitul Părinte Calinic și Presfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, înconjurați de o asistență numeroasă de preoți și diaconi, au oferit celor prezenți lumina adusă de la Ierusalim.
La Mănăstirea Sfântului Ion cel Nou, Presfințitul Damaschin Dorneanul a subliniat importanța recunoștinței pentru darul luminii sfinte de la Ierusalim și a îndemnat la întărirea credinței în Dumnezeu, prin lumina Învierii.

Preasfințitul Damaschin Dorneanul
„Cu mila lui Dumnezeu și în anul acesta Suceava a primit lumina sfântă de la Ierusalim. Suntem în al 15-lea an de când, Dumnezeu ne binecuvăntează, ne arată semnul purtării sale de grijă și pentru aceasta îi suntem recunoscători. Primirea luminii sfinte în noaptea de Înviere ar trebui să ne sporească rugăciunea de mulțumire și recunoștință în primul rând față de Dumnezeu, dar și să ne întărească în credința în Dumnezeu care este Lumina, Dumnezeu care este Viața noastră și Dumnezeu care dă sens existenței noastre pe acest pământ.
Într-o vreme când în nu puține locuri există mult întuneric, întuneric al neștiinței, întuneric al lipsei dragostei, întuneric al lipsei păcii. Noaptea de Înviere vine cu acest har mare al primirii Luminii de la Dumnezeu ca să ne ducă cu gândul că noi înșine trebuie să devenim Lumină pentru cei din jurul nostru, astfel încât Dumnezeu, Lumina, să transpară prin viețile noastre.”

După slujba Învierii a urmat Sfânta Liturghie Pascală în curtea mănăstirii cu participarea corului bisericii.
Arhimandritul Paraschiv Dabija a citit cuvântul pastoral al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic care a subliniat aspectele esențiale ale Învierii. Sfântul mormânt de la Ierusalim și Sfânta Lumină, Giulgiul de la Torino, Ștergalul de la Oviedo, și Mandilionul din Edesa,
asociat de unii cercetători cu Mahrama Veronicăi pe care le-am numit argumente tăcute, pornind de la cuvintele Mântuitorului adresate fariseilor cârtitori. Dacă aceștia vor tăcea, pietrele vor striga.

Sfârșitul slujbei a marcat binecuvântarea tradițională a coșurilor cu ouă roșii, cozonac și pască aduse de credincioși. Sărbătoarea a fost încununată de închinarea la moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetății Sucevei. Duminică a avut loc Vecernia de Paști, cunoscută și ca a doua Înviere, oficiată de Înaltpresfințitul Părintei Arhiepiscop Calinic, care înconjurat de un sobor de slujitori, a citit pericopa evanghelică în 14 limbi.

Autor

  • Cătălina Biholar

    Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close