Primăria Suceava, noi investiții, la Colegiul Național „Petru Rareș”

Din toamna acestui an, elevii Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava vor învăța într-un singur schimb, cel de dimineață. Modificarea programului va fi posibilă după finalizarea lucrărilor de construcție a noului corp de clădire pentru învățământul gimnazial. Șantierul a fost inspectat de viceprimarul Lucian Harșovschi, care a explicat că aceasta nu este singurul proiect implementat de primărie pentru îmbunătățirea infrastructurii prestigioasei unități de învățământ. Internatul și cantina școlii se află într-un proces de reabilitare termică și eficientizare energetică.

Primăria Suceava implementează două proiecte de extindere și îmbunătățire a infrastructurii școlare la Colegiul Național ”Petru Rareș”. Este vorba despre construirea unui nou corp de clădire pentru învățământul gimnazial și eficientizarea energetică a cantinei și a internatului școlar.

Lucian Harsovschi- viceprimar municipiul Suceava
„Avem un corp de clădire care este aproape de finalizare, un corp nou, un corp care a fost construit prin programul operațional regional
și vă pot spune că acest corp va fi folosit pentru gimnaziu la acest liceu. E o clădire cu parter plus patru etaje, toate sunt în oglindă, ca să spun așa, au săli de clasă, laboratoare, grupuri sanitare și, bineînțeles, cabinete metodice. E o construcție care a ajuns prin program operațional regional undeva la 4.800.000 de lei fără TVA, câștigătoarea a fost COM Trans. O valoare totală a contractului de finanțare de 6.200.000 de lei pentru că, pe lângă această clădire care este finalizată și care în momentul de față mai trebuie să fie racordată la apă, este o clădire care este racordată la sistemul de centralizare al primăriei municipiului Suceava, al municipiului Suceava, la fel ca și colegiul, cu încălzirea cu acele calorifere clasice. Deci, pe lângă această… lucrare care mai trebuie făcută de racordare la apă, va trebui să fie dotată și utilată cu mobilier și, bineînțeles, alte lucruri necesare pentru laboratoare.”

Anca Greculeac- director adjunct Colegiul National „Petru Rareș”
„O dată cu intrarea în funcție a noului corp de clădire, vom avea această unică șansă pe care eu, de când lucrez aici,
de 30 de ani, nu am sperat-o măcar, darămite să ne gândim, și anume să învățăm de dimineață cu toți copiii noștri.”

Cantina și internatul școlar vor rămâne racordate la sistemul centralizat de termoficare, însă vor fi dotate și cu pompe de căldură.

Lucian Harsovschi- viceprimar municipiul Suceava
„O altă lucrare, tot în curtea Colegiului Național ”Petru Rareș”, este reabilitarea termică și eficientizarea clădirilor corpului de internat și cantină, vorbim de PNRR, o sumă de 10 milioane de lei atrași, 10 milioane 727 de mii, din care 9 milioane 042 sunt prin PNRR și 1 milion 684 alte cheltuieli de la bugetul de stat. Înseamnă reabilitarea completă acestor două corpuri de clădiri, cămin și cantină, internat și cantină. Veți vedea dumneavoastră că se lucrează și vom merge de la nivelul superior, înspre nivelul inferior, pentru că se reabilitează tot instalații electrice inclusiv pardoseli, se termoizolează cu acea vată bazaltică, clădirea sau clădirile vor primi și au primit și vor fi puse în funcție și un chit de panouri fotovoltaice, foarte important, vor fi montate pompe de căldură, încălzirea se va face tot de la sistemul centralizat, dar vor fi ajutate cu aceste pompe de căldură și cu ventilo-convectoare, în așa fel încât, consumul să ajungă la 50% din consumul anilor trecuți, să fie economii.”

Lucian Harșovschi a explicat că proiectele implementate de primărie sunt rodul muncii în echipă și le-a mulțumit colegilor săi de la Direcția de Fonduri Europene Turism, Cultură și Transport și în mod special directorului Dan Dura pentru tot efortul depus în acest sens.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close