În Duminica a patra după Paști, pe 26 mai 2024, credincioșii ortodocși au celebrat la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava ”Minunea vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda”. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul de vară al mănăstirii, locul unde sunt păstrate moaștele Sfântului Ioan cel Nou.
Liturghia a fost oficiată în prezența unui sobor de preoți, diaconi, inclusiv arhimandritul Paraschiv Dabieja, vicar administrativ și clerici de la Centrul Eparhial Suceava. Corala mixtă Sfântul Ioan cel Nou, dirijată de preotul Lucian Tablan Popescu, a oferit răspunsurile liturgice. Preot dr. Ciprian Gavra de la parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Rădăuți a rostit cuvântul de învățătură, explicând semnificația duhovnicească a vindecării slăbănogului și subliniind importanța răbdării și credinței puternice. Este slab la trup, este uscățiv, este lipsit de putere, este infirm, este olog și putem spune despre acest om că este paralizat.
Iar paralizia, după cum știm, reduce pe om la o neputință totală, la o dependență totală față de cineva, la o tristețe adâncă și la multă, multă răbdare din partea. celui suferind. Totuși, cauza bolii celui aflat în suferință nu ne este relatată, dar din versetul al 14-lea, din pericopa evanghelică ce s-a citit astăzi de la Sfântul Evanghelist Ioan, de acum să nu mai păcătuiești, ne dăm seama că păcatul era cauza bolii lui. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit preotului Gavra, așa a evidențiat esența mesajului evanghelic al zilei. De asemenea, a menționat disponibilitatea a comentariului intitulat Învierea din moartea păcatului pe site-ul Arhiepiscopiei și a recomandat volumul său Minunile, revelații ale Sfintei Treimi. Și apostolii făceau minuni, dar făceau minuni prin Iisus Hristos.
Îți poruncesc, i-a zis lui Ienia, Îți poruncesc, Iisus lui Ienia, Îți poruncesc, Iisus lui Ienia, Să te ridici în numele lui Hristos.
Sigur, nu toți apostolii au fost făcători de minuni. Citind scrisorile Sfântului Apostol Petru, 1 și 2, constatăm cum că până și când și umbra lui Petru era taumaturgică, înecând și șorțurile Sfântului Apostol Pavel, făceau minuni. De aici e tradiția de a se arunca veșmintele atunci când se citesc rugăciuni pe cei care participă la rugăciuni. Sigur, mi-ar trebui o mantie foarte mare ca să vă poată acoperi pe cei care sunteți prezenți în Duminicii Sărbătoare. Sărbătoare la Sfânta Liturghie. Dar sigur, este mantea Duhului Sfânt
care ne acoperă în timp nevăzut pe toți. La finalul slujbei, Arhiepiscopul Calinic a rostit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, iar clerici au stropit credincioșii cu apă sfințită. Arhimandritul Paraschiv Dabija a invitat pe toți cei prezenți la hramul mănăstirii din 2 iunie, când va fi prăznuit Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou. Sărbătoarea hramului va începe în ziua de ziua.
Pe 1 iunie, la ora 6.30, cu scoaterea în procesiunea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, depunându-le spre închinare în baldachinul din incinta mănăstirii. După Sfânta Liturghie, în sala Pimenatie, episcopul va avea loc evenimentul Panelul Olimpicilor, unde vor fi premiați elevii olimpici. Programul liturgic va continua cu Taina Sfântului Maslu, Vecernia Mică și Paraclisul Sfântului Ioan cel Nou. La ora 20 va începe slujba de priveghere, urmată de Sfânta Liturghie, în Paraclisul Mănăstirii. Duminică 2 iunie, Sfânta Liturghie va începe cu orele 8.30, pe scena amenajată în curtea mănăstirii. La ora 11.45 va avea loc deschiderea anului centenar, Preasfințitul Gherasim Putneanul. La ora 12.15 va avea loc vernisajul expoziției itinerante de fotografie Preasfințitul Gherasim Putneanul în incinta mănăstirii. Ziua hramului se va încheia cu lansarea volumului Răstignirea împăratului Slavei, istoria incredibilă și misterul sublim al Sfintelor Pătimiri de Eugenia Scarvelis Constantinou în sala Pimen, Arhiepiscopul, de la ora 18.00.