Efectele războiului din Ucraina, resimțite în sistemul medical românesc (Ukrainian subtitle)

Refugații ucraineni au acces la servicii medicale gratuite, la fel ca asigurații români. Ei se pot înscrie la medici de familie, pot fi consultați gratuit de medicii specialiști în ambulatoriu sau în unitatea de primire a urgențelor și pot beneficia de rețete medicale compensate, iar serviciile nu sunt decontate la alte tarife decât pentru români, așa cum susțin unele zonuri. Dimpotrivă, sunt multe provocări: din cauza birocrației stufoase și a barierei de limbă, puțini medici de familie acceptă pacienți ucraineni. Cea mai mare unitate medicală din județul Suceava nu are translator de limba ucraineană. Mii de ucraineni au reușit să depășească aceaste probleme cu ajutorul organizațiilor nonguvernamentale.

Наслідки війни в Україні, відчутні в медичній системі Румунії

Українські біженці мають доступ до безкоштовних медичних послуг, як і румунські, застраховані особи. Вони можуть зареєструватися у сімейних лікарів, їх можуть безкоштовно проконсультувати лікарі-спеціалісти в амбулаторії чи відділенні невідкладної допомоги. І вони можуть скористатися компенсованими медичними рецептами, а послуги не оплачуються за іншими тарифами, окрім як за тими, за якими оплачують й румуни, а не за іншими, як пліткують деякі. Навпаки, проблем багато: через густу б’юрокрацію та мовний бар’єр, мало сімейних лікарів приймає українських пацієнтів. Найбільша медична частина Сучавського повіту не має перекладача з української мови. Тисячам українцям вдалося подолати ці проблеми за допомогою громадських організацій.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close