Spitalul Clinic Județean Suceava este obligat să plătească daune morale în valoare de 800.000 de euro unei familii al cărei bebeluș a murit din cauza unor infecții nozocomiale. Decizia magistraților Curții de Apel Suceava este definitivă. Managerul unității medicale, Alexandru Calancea, și-a exprimat îngrijorarea că uriașa sumă ar putea să afecteze atât investițiile, cât și funcționarea spitalului.
Magistrații Curții de Apel Suceava le-au dat câștig de cauză părinților unui bebeluș care a murit în 2016 după ce s-a infectat cu bacterii din apa spitalului județean Suceava.
Judecătorii obligă spitalul să-i plătească familiei daune morale în valoare de 800.000 de euro. Unitatea medicală trebuie să achite de asemenea o amendă penală de 280.000 de lei.
În acest proces, spitalul a fost inculpat ca entitate, fără să existe persoane care să răspundă. Stat telefonic, managerul Alexandru Calancea a declarat că spitalul va încerca să acopere măcar o parte din sumă datorată din contractul de malpraxis încheiat în 2016.
Încă nu am fost înștiințați oficial asupra acestei sentințe. Probabil că în zilele următoare vom primi și înștiințarea oficială. Din presa am văzut articole referitoare la această sentință. Dar, într-adevăr, oricare ar fi aia este sentință definitivă și atunci, clar, că spitalul trebuie să o pună cât mai repede. După ce vom primi instituțional această înștiințare, clar că trebuie să facem o analiză la nivelul spitalului. Voi vorbi cu cei din comitetul director. Vom face demersurile necesare către asiguratorul din 2016.
Să vedem pe cale legală ce putem obține, cum putem rezolva această problemă. Într-adevăr, este o sumă foarte mare. Am văzut vehiculat în presă peste 800 de mii de euro, cuantumul.
Așa cum am spus, asiguratorul de la cea dată cum vede această problemă și asigurarea care a fost încheiată în 2016 cum ne acoperă.
În caz contrar, dacă asigurarea de la cea dată nu acoperă toată această sumă, clar că trebuie să facem o analiză la nivelul spitalului
și să vedem cum putem pune în aplicare, așa cum am spus, această sentință. Datoria de 800 de mii de euro ar putea să dezechilibreze financiar spitalul clinic județean. Dar clar că aceste lucruri se vor răsfrânge asupra dezvoltării spitalului, pentru că este o sumă considerabilă, este o sumă mare pentru spital și atunci, din punct de vedere al investițiilor, al dezvoltării spitalului, e clar că lucrurile vor suferi modificări. Sper să nu se răsfrângă prea tare asupra funcționării spitalului în anul 2024. Alexandru Calancea susține că spitalul a luat măsuri pentru prevenirea răspândirii infecțiilor nozocomiale, înlocuirea unor rețele de apă și angajarea unui medic epidemiolog cu normă întreagă.
La preluarea mandatului în 2020 am fost înștiințat de existența și conținutul acestui dosar. Știu că până la această dată, până în iulie 2020, când am preluat funcția, au fost schimbate rețeaua externă de apă, în interior rețelele secundare de apă.
Noi, în momentul de față, suntem într-un proces amplu de schimbarea coloanei principale, de apă din interiorul spitalului, precum și un proiect european pe care l-am câștigat în anul 2023, o investiție destul de mare, tocmai în această zonă de combatere a infecțiilor nozocomiale. Iar un lucru foarte, foarte important, din punctul meu de vedere, pe care îl avem în momentul de față și nu exista la acea dată, avem acest compartiment de prevenție a infecțiilor asociate a actului medical, CPM, cum îl prescurtăm noi, cum îl denumim, cu infecții nozocomiale, foarte bine populat, pot să-i spun. Avem un medic epidemiolog cu normă întreagă în spital, nu cum se întâmpla la acea dată din 2016, când era un medic cu prestări servicii care venea puține ore. Avem cinci asistente care activează în acest sector. Clar că, de fiecare dată când legislația ne permite, noi tot am scos și vom scoate în continuare postul de medic epidemiolog la concurs pentru că mai avem mai mult medici în cadrul spitalului.
Din Spitalul Clinic Județean Suceava se externează anual 50 de mii de pacienți.