Mărțișorul, un simbol care încă rezistă. Comercianții au păstrat prețurile ca să nu piardă clienți

Mărțișorul oferit în prima zi a lunii martie exprimă dragostea, respectul și admirația pentru cel care îl primește. Mărțișorul este o tradiție unică și prețioasă a culturii românești, care celebrează venirea primăverii și speranța pentru un nou început. Spre deosebire de restul țării, zona Bucovinei are și specificul că acest simbol al primăverii este oferit și bărbaților. Clasice, inedite sau hand-made, mărțișoarele au fost înșirate de comercianți pe tarabe în așteptarea clienților care, se pare, sunt din ce în ce mai puțini.

Mărțișorul, simbolul primăverii și al reînnoirii vieții, are o istorie bogată care se întinde pe parcursul a mii de ani. Originile sale pot fi urmărite până la tradițiile precreștine din Dacia, unde era celebrată venirea primăverii prin oferirea de mici obiecte decorative, din metal sau lemn. De-a lungul timpului, mărțișorul a evoluat și a căpătat o serie de semnificații și simboluri.
În România, mărțișorul este considerat un talisman norocos, care aduce sănătate, prosperitate și dragoste. Se oferă în prima zi a lunii martie, de obicei femeilor, dar în Bucovina tradiția diferă, mărțișoarele fiind oferite și bărbaților. Mărțișoarele din mătase sau panglică, la care se adaugă un mic pandantiv, au apărut din secolul al XIX-lea.
Clasice, inedite sau hand-made, mărțișoarele au fost înșirate de comercianți pe tarabe în așteptarea clienților care, se pare, sunt din ce în ce mai puțini.

Mărțișoarele tradiționale din Bucovina sunt confecționate din lână colorată și au o formă de floare, animal sau simbol religios. În această zonă, mărțișoarele se oferă atât femeilor cât și bărbaților. Se crede că mărțișorul aduce noroc și protecție purtătorului. Sunt forme, fiecare cu o semnificație specifică. Crucea, protecție, inima, dragostea și potcoava, norocul. Să ne vedem la următoarea mea rețetă!

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Dalia Ionesi

    Dalia-Ștefania Ionesi a avut primul contact cu lumea televiziunii în anul 2018 prin participarea la o emisiune difuzată pe un post național. În anul 2023 a absolvit Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării în cadrul Universității "Ștefan cel Mare" Suceava, iar în același an a început studiile masterale în Comunicare, Media și Industrii Creative la aceeași universitate. După 5 ani a revenit în televiziune, ca de redactor la Intermedia, datorită responsabilității, spiritului de competitivitate și aspirațiilor de a contribui la un peisaj media divers.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close