Acuzații de abuz și discriminare: PMP contestă ordonanța de comasare a alegerilor

Partidul Mișcarea Populară acuză Guvernul României că încalcă principiile democratice și drepturile cetățenilor prin adoptarea Ordonanței de Urgență privind comasarea alegerilor. PMP Suceava, a depus un memoriu la Instituția Prefectului Județului Suceava prin care cere revizuirea acestei ordonanțe pe care o consideră discriminatorie și abuzivă.

Legislația electorală nu poate fi modificată printr-o astfel de ordonanță, într-un mod care, practic, nouă ne restrânge drepturile electorale. Elaborarea unei ordonanțe de urgență care reglementează comasarea alegerilor o considerăm ca fiind nejustificată și mai ales că faptul că Partidul Mișcarea Populară rămâne fără reprezentanță în secțiile de votare, fiind un partid cu reprezentanți în Parlamentul European, fiind alegerile pe 9 iunie normal trebuia să fie alegerile pentru Parlamentul European, chiar dacă s-a comasat, nu văd nici aici o problemă, Partidul Mișcarea Populară nu va avea reprezentanți în secție. Pe acest motiv depunem memoriu către Instituția Prefectului.

Noi, în mod evident, ca Instituția Prefectului, ca reprezentant a guvernului în teritoriu, vom prelua în acest moment această sesizare a dumneavoastră și, negreșit, în cursul zilei de astăzi, o vom înainta către guvern, așa, iar în ceea ce trebuie cadrul legislativ aplicabil, vă asigurăm că la nivelul instituției prefectului, așa cum s-a întâmplat în decursul anilor, orice proces electoral am încercat să-l realizăm în condițiile legale și cred că nu au fost probleme la nivelul județului Suceava și, în același timp, o transparență deschise către toți competitori electorali, astfel încât înscrierea la această cursă să fie, mă rog, clasamentul să fie dat doar de votul populației. Principala critică adusă ordonanțe este că modifică fundamental modul de desfășurare alegerilor și mandatelor aleșilor locali cu doar trei luni înainte de scrutin, ce ar încălca standardele constituționale și internaționale. PMP acuză guvernul că favorizează organizațiile minoritare în detrimentul partidelor cu reprezentare în Parlamentul European, cum este cazul lor, lăsându-i fără membri în secțiile de votare.
Marian Andronache, președintele PMP Suceava, condamnă această măsură și acuză că PMP este hărțuit de către ceea ce el numește Partidul Comasat Român. El a declarat că PMP a devenit cel mai hărțuit partid din peisajul politic românesc.

“Nu a întâmplat niciodată în trecut astfel de lucruri. Practic, Partidul Comasat Român trage PMP-ul pe linie moartă. Partidul Mișcarea Populară este un partid care a fost hărțuit politic din anul 2020, începând, probabil, știți, cu alegerile parlamentare. Alegeri parlamentare în care într-o zi s-a numărat un partid 99% din voturi, iar a durat o săptămână ca să se numere acel 1%. Partidul Mișcarea Populară nu a intrat în Parlamentul României, deși a depus peste 1092 de contestații. Contestații la Biroul Electoral Central. Judecătorii Biroului Electoral Central, cei 8 judecători, au aprobat acele contestații. Reprezentantul Partidului Mișcarea Populară a aprobat contestația. Deci 9 voturi pentru contestație. 9 membri al celorlalte partide politice au fost contra contestației, iar cel care a făcut diferență reprezentantul autorității electorale permanente din acel moment a fost adus în costum de apicultor, efectiv, fiind covidat, și a votat contra a votat contra contestației respective. Astfel că, cu 10 la 9, contestațiile noastre au picat și Partidul Mișcarea Populară nu a intrat în Parlamentul României.
Din 2021 asistăm la tot felul de atacuri asupra PMP-ului. Peste 92 de procese sunt deschise, sunt pe rol în acest moment, în special
să-i datorează Partidului Național Liberal. De un an și ceva Autoritatea Electorală Permanentă ne-a luat subvenția, subvenție care ne este dată pentru, nu avem grup parlamentar, dar avem ales local pentru consilierii județeni, pe motiv că în Registrul Partidelor este înregistrat un alt președinte, nu contează ce președinte este înregistrat în Registrul Partidelor, subvenția este a Partidului și o primește Partidul nu un președinte. Lucrul ăsta se putea întâmpla și cu PNL-ul, pentru că și președintele Ciucă a fost înregistrat după șase luni, cele șase luni trebuia să-și primească subvenția sau PSD-ul la fel a avut cazul ăsta după ce domnul Ciolacu a câștigat alegerile și a înlocuit-o pe doamna Dăncilă. Ne considerăm hărțuiți în continuare. Această acțiune nu este singulară, ci face parte dintr-un demers mai amplu la nivel național, prin care PMP și alte organizații din Alianța Dreapta Unită cer atacarea ordonanței la Curtea Constituțională și sesizarea instituțiilor internaționale ian care guvernul nu revine asupra acestei măsuri considerate discriminatorii.”

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Cătălina Biholar

    Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close