Garda Națională de Mediu a sărbătorit cei 21 de ani de la înființare printr-un eveniment desfășurat în Rezervația naturală Codrii Seculari Slătioara, din Stulpicani, Suceava. Sco-pul a fost să promoveze conștientizarea asupra importanței conservării mediului înconjură-tor, reunind reprezentanți ai autorităților locale și centrale în acest demers. Evenimentul a adunat reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Instituției Prefectului și ai autorităților loca-le, precum și ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava și ai comunității școlare din Stulpicani.
Pe 12 martie 2003, Grada Națională de Mediu a fost înfiițată. Înfiițarea Gărzii de Mediu în 2003 a fost o necesitate a condițiilor de preaderare la Uniunea Europeană, pentru ca România să corespundă exigențelor acelei perioade ca noi să intrăm în Uniunea Europeană,
să introducem în țara noastră regulamentele europene, directivele europene pe care ni le-am asumat în anul 2005. De atunci și până astăzi, în fiecare an, datat de 12 martie, Grada de Mediu face o pauză din activitatea ei obișnuită de inspecție, control, coerciție, sancțiune și organizăm evenimente în care să exprimăm necesitatea protecției mediului pe toți factorii de mediu, beneficiile unui mediu curat și faptul că dreptul la un mediu curat este un drept pentru care trebuie să se trebuie, ca de dreptul de mediu curat. Trebuie să luptăm zilnic.
Dacă de obicei când se vorbește despre protecția mediului, primele cuvinte care ne vin în minte sunt deșeuri și colectare selectivă, celebrarea celor 21 de ani de activitate a Gărzii Naționale de Mediu, principala instituție de inspecție și control pe linie de mediu, a fost într-un cadru natural, în rezervația naturală de tip forestier Codrii Seculari Slătioara, din Stulpicani, județul Suceava.
Am încheiat un an 2023 cu niște cifre impresionante în cadrul instituției, am desfășurat peste 44.000 de acțiuni de inspecție și control,
am aplicat sancțiuni în cuantum de 133 de milioane de lei, am sistat și desființat 352 de activități și am întocmit 257 de sesizări penale
Sunt niște cifre impresionante. Nu întâmplător am ales județul Suceava să prezint aceste cifre, pentru că comisariatul județean Suceava a fost comisariatul care a ocupat primul loc în, ierarhia instituției în anul 2023, cu cele mai bune rezultate și trebuie să felicităm comisariatul județean pentru acest lucru.
Și nu a fost ușor, a fost, știți foarte bine că foarte multe acțiuni le avem ca urmare a autosesizării noastre,
urmare a articolelor care apar în presă și vreau să vă mulțumesc pentru că ați fost aproape de noi și rezultatele pe care le-am obținut a fost și datorită dumneavoastră. Mulțumesc și colegilor mei că fără ei nu puteam să fim, să ocupăm acest loc fruntaș.
Dar astăzi am venit în zona de biodiversitate și biosecuritate ca să vedem cu ceea ce ne confruntăm, să povestim și totodată ceea ce trebuie să facem ca să stopăm aceste probleme.
Cu o experiență de 13 ani la Comisariatul Suceava, din august 2023, un sucevean este comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu.
De la București direct acasă, direct în Bucovina, unde e ținutul meu de suflet, mă bucur să fie organizat acest eveniment aici, în județul meu natal, la această frumoasă aniversare de 21 de ani de înființarea Gărzii Naționale de Mediu.
Scopul evenimentului de la Stulpicani a fost să informeze și să crească conștientul. Așa a fost conștientizarea publicului cu privire la importanța conservării și îmbunătățirii mediului înconjurător. La eveniment au participat reprezentanții ai Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, ai instituțiilor subordonate și deconcentrate ale acestuia, ai Instituției Prefectului și Consiliului Județean Suceava, a Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Școlii Gimnaziale Stulpicani și Primăriei comunei Stulpicani.