”Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”. Interviu exclusiv, la Ediție Specială

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, aflată într-o vizită oficială în județul Suceava, a participat la vernisajul expoziției “Noi, poporul”, o celebrare a 25 de ani de colaborare strânsă dintre România și Statele Unite. În cadrul unei eveniment organizat la Muzeul Național al Bucovinei, ambele părți și-au reafirmat angajamentul pentru consolidarea relațiilor bilaterale și a unui viitor prosper împreună. Excelența Sa a mulțumit românilor și pentru implicarea exemplară în sprijinul refugiaților ucraineni.

Noi poporul 25 de ani de parteneriat strategic este un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice de securitate economice-culturale dintre poporul român și cel american. Este o expoziție cu 150 de fotografii care surprind pe larg interacțiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul parteneriatului strategic din anul 1997. Expoziția va rămâne disponibilă pentru vizionare pe Esplanada Casei de Cultură din Suceava până în 10 aprilie.

„Este o onoare și o plăcere să mă aflu la Suceava. Vă mulțumesc pentru că sunteți alături de noi astăzi.
Aș dori să le mulțumesc în mod deosebit domnului Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean, pentru că ne găzduiește în această clădire impresionantă și domnului primar Ion Lungu, pentru că ne pune la dispoziție Esplanada Casei de Cultură pentru expoziția noastră.
Ne aflăm aici astăzi pentru a vernisa expoziția We the People, Noi Poporul, care onorează peste un sfert de secol de parteneriat strategic
între România și Statele Unite ale Americii. A spune că noi, cei de la ambasada SUA, suntem mândri de această expoziție, ar fi o afirmație modestă. Această expoziție face turul României și sunt încântată să o aduc astăzi la Suceava.

Asemenea, fiecărui oficial care a ajuns în județul Suceava, ambasadoarea Statelor Unite România, a apreciat la rândul său eforturile făcute de țara noastră și mai ales de județul Suceava de la începutul crizei refugii.

„Sunt emoționată și inspirată de exemplul pe care românii, mai ales cei de aici, din Suceava, ni l-au dat tuturor prin sprijinirea generoasă a vecinilor ucrainieni, oferindu-le asistența critică, protecție și servicii esențiale. Aș dori să profit de această ocazie pentru a le mulțumi tuturor din această comunitate care i-au ajutat pe alții aflați în nevoie și pentru a-i felicita pe lideri locali de aici pentru o acordare extraordinară de sprijin Ucrainei și ucrainienilor. De asemenea, doresc să felicit guvernul și poporul român pentru munca enormă depusă ca răspuns la această criză a refugiaților.”

„Noi am devenit o zonă de stabilitate și de garanție. Garanție datorită sprijinului dumneavoastră. Suntem niște parteneri loiali pe care vă puteți baza, cum ne bazăm și noi pe Statele Unite, pentru siguranță. Nouă oamenilor politici ne revine să facem stabilitate politică acolo unde suntem. În administrație să creăm condiții și stabilitate pentru mediul de afaceri. Și astea când se întâlnesc dau ceea ce trebuie. Dezvoltare. În ultimii ani, România cunoaște drumul dezvoltării, știm provocările, pentru că sunt multe. Și împreună trebuie să le trecem, pentru că provocări înseamnă și crizele, a venit războiul și asta este o provocare uriașă. Poate că pe buzele românilor cel mai repetat cuvânt este siguranța, securitatea lor. Fiindcă dacă vrem să vedem cum e să nu fii în NATO și în Uniune, mergi până la Cernăuți,
să vezi cum sună sirenele și ți-aduce aminte ce înseamnă asta.”

Provocări înseamnă extremismul care nu face bine și va trebui să luptăm pentru ce?
Pentru normalitate, pentru libertate, pentru transparență. Pentru că aventurile extremiste pot să coste mult. Aici e rolul nostru să fim mai activi. Provocări înseamnă tot ce am avut. Criza de sănătate cu foarte multe provocări, schimbările climatice și așa mai departe. Cum răspundem la ele? Una când ești în Casa Europeană, una când ești sub umbrela NATO și una când ai partenerul strategic
de la care ai de învățat și trebuie să accepți că ai de învățat de la el și cu care trebuie să mergi mai departe generând siguranță.

Am rugat-o pe doamna ambasador să ne sprijine să promovăm acest proiect ambițios dar realist, noua platformă industrială a Sucevei în care noi vrem să valorificăm 100 de hectare de teren de acolo la Termica ca să punem la dispoziție unul dintre 10 hectare de teren într-un partener public-privat cu obligația ca dumneavoastră să facă o investiție de minim 50 milioane de euro și să creeze minim 100 de locuri de muncă. Un lucru absolut realizabil. Excelența sa m-a asigurat că ne va ajuta în acest sens și m-a informat că este un forum de investiții organizat de ambasadă pe data de 17 mai la București. În care cu siguranță voi participa și sigur că voi cunoaște acolo partenerii americani și le vom expune proiectul nostru.

În contextul geopolitic actual creat de izbucnirea războiului din Ucraina, așa cum se arată într-o adresă oficială din vara anului trecut,
municipiul Suceava a primit propunerea de a semna un acord de înfrățire cu orașul Lansing, capitala statului Michigan din Statele Unite ale Americii, lucru apreciat și de ambasadoarea Kathleen Kavalec.

În programul excelenței sale, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România a fost inclus și un interviu pe care ni l-a acordat în exclusivitate.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Cătălina Biholar

    Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close