La Soloneţu Nou, polonezii au împărţit oul sfinţit

Comunitatea din Solonețu Nou, comuna Cacica, a marcat sâmbătă, pe 6 aprilie, tradiționala împărțire cu oul sfințit, o practică autentică care își are rădăcinile în cultura poloneză. La această sărbătoare au participat și oficialități locale și regionale, alături de reprezentanți ai Bisericii și ai comunității, consolidând legăturile interculturale și promovând diversitatea etnică și culturală.

Această tradiție, întregită de comunitatea poloneză din Bucovina, reprezintă un moment important de întâlnire și transmitere a urărilor de bine între membrii comunității. Evenimentul a început cu participarea la Sfânta Liturghie, desfășurată la Biserica ”Coborârea Sfântului Duh”, iar ulterior locuitorii s-au adunat la Casa Polonă din localitate, pentru a continua sărbătoarea cu prezentarea obiceiurilor de Paște și masa tradițională. Președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a subliniat semnificația evenimentului.

„Este o sărbătoare a noastră, tradițională, poloneză, de fiecare dată toată familia trebuie să se reunească la masă și când vine gospodina de la biserică cu oul sfințit, se împarte acel ou la câte persoane sunt în casă și fiecare trebuie să guste din acel ou sfințit. Tradiția la noi spune că dacă te rătăcești vreodată în viață, să-ți aduci aminte cu cine ai mâncat acel ou sfințit și te vei întoarce înapoi acasă.
Iată că și noi, toată familia poloneză din România, astăzi sărbătorim această sărbătoare și tot așa ne-am împărțit cu oul sfințit la sfârșit, împreună cu Preasfințitul Petru Sescu, care a participat la Sfânta Liturghie și cu toți invitații noștri. Această tradiție este frumoasă și merită să transmitem înaintașilor noștri ca să nu uite de unde au plecat și când se vor rătăci să se întoarcă înapoi acasă.”

Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole, pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit. Ceremonialul împărțirii oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole, pe care emigranții polonezi au adus-o cât mai rodnic și mai liniștit.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close