Medic oncolog cercetat pentru luare de mită condamnat la închisoare cu suspendare

Anca Dumitrovici Ababneh, medicul cercetat pentru că a luat mită de la sute de pacienți cu afecțiuni oncologice, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Totodată, oncologul nu mai are voie să-și exercite profesia în sistemul public, pentru o perioadă de cinci ani. Decizia magistraților nu este definitivă.

Anca Ababneh, medicul oncolog, cercetat pentru că a luat mite de la 280 de bolnavi de cancer, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. Totodată, medicul nu mai are voie să profeseze în sistemul public pentru o perioadă de 5 ani, însă va putea trata pacienții în sistemul privat.

Soluția a fost dictată de magistrații Tribunalului Suceava, însă nu este definitivă. În ianuarie 2023, Anca Ababneh a fost prinsă în flagrant de procurori, în timp ce a luat mite de la pacienți. La vremea respectivă, ea conducea secția de oncologie a Spitalului Clinic Județean Suceava. Potrivit anchetatorilor, medicul nu accepta doar bani de la pacienți, ci și produse precum miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză, parfumuri, băuturi alcoolice, carne de porc. La începutul anchetei, 100 de medici ai Spitalului Clinic Județean Suceava au semnat o scrisoare de susținere a medicului Anca Ababneh. ”Eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba despre luare de mită sau primire de foloase necuvenite.” Se arată în scrisoarea depusă la dosar.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close