Dumitru Davidel, cetățean de onoare al comunei Baia

Prim-vicepreședintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, Dumitru Davidel, a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Baia din județul Suceava. Distincția i-a fost înmânată de primarul Maria Tomescu în cadrul unui eveniment care a avut loc în căminul cultural.

„Consiliul Local, întrunit în ședință ordinară în data de 25.04.2024, prin hotărârea numărul 38, a acordat titlul de cetățean de onoare domnului Davidel Dumitru în semn de recunoaștere a activităților desfășurate în spiritul dragostei de țară și față de eroii neamului românesc. Nu îmi rămâne decât să mulțumesc tuturor celor prezenți și domnului Davidel, pentru că este alături de noi și să-i urăm multă sănătate și multă activitate intensă. Primiți din partea Consiliului Local și la primăriei Baia, titlul de cetățean de onoare pentru toată activitatea de-a lungul anilor pentru Comuna Baia. Pentru locuitorii noștri și pentru dragostea pe care dumneavoastră o aveți față de țară, față de locuitorii noștri și față de înaintașii noștri.”

Dumitru Davidel- prim vicepresendinte Asociatia Cultul Eroilor
„Ce mă leagă pe mine Baia? Mă leagă pentru că acum 80 de ani, copil fiind, înainte de a pleca îm evacuare, am fost adus de către sora mea, Manole Lucica, unde o parte din copilăria mea am petrecut-o la Baia și am mers la biserica Albă, unde am primit pentru prima dată
Sfânta Impartățaniei de la Părintele Zăhărescu. Deci, pentru acest moment, pentru dragostea care o am față de eroi, niciodată nu am plecat în pelerinaj în altă parte decât am început cu Baia. Și-ar vrea să-mi permiteți, în fața dumneavoastră sunt trei steaguri. Astea le-am adus, am rugat de la Casa Memorială. Deci este steagul asociației cu cultul eroilor Suceava, steagul de luptă, în care erou Ion Grosaru a luptat în Irak, și steagul de identificare al Scorpionilor Galbeni, continuatorul regimentului 32 Mircea, care de ani de zile, de fiecare dată, ne onorează cu prezența la Baia. Și sunt foarte, foarte mândru pentru că reprezintă această. Aș vrea să-mi dați voi, un scurt pasaj:
Numele mi-l cunoașteți. Veteran și-o făcut. Am fost pe front? Nu. N-am fost pe front, am fost în niște misiuni în afara teritoriului național, în țările de arabe, acolo unde au fost probleme, unde au fost conflicte. Și mă mândresc aici, dacă o să vedeți, am primit multe ori decorații, dar cele care le-am păstrat îmi sunt mie mai mult dragi. E vorba de emblema Armatei Române, emblema de onoare a Forțelor Terestre, emblema de onoare a Asociației Naționale Culturi Eroilor de Regina Maria București, și aici, în partea stângă, am crucea Ordinului Ștefan, Domnitorul Ștefan cel Mare, dată de către veteranii din Trasnistria. Și cu onoare le port așa. Iar titlul pe care dumneavoastră îl mi-l-ați înmânat astăzi, doamna primar, alături de cel care l-am primit de la Cornul Lunci, de la comunitatea și de la domnul primar Fron, o să îmbogățească muzeul meu pe care îl am acasă și cât voi mai avea putere, să răspund, așa cum doamna primar a spus, să participăm.”

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close