Cum pot fi atrași medici la Suceava. Sfaturile lui Raed Arafat

Problema lipsei doctorilor care practică medicina de urgență nu afectează doar județul Suceava. Anunțul a fost făcut se secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Oficialul a explicat că unele spitale sunt mai afectate decât altele. De regulă, medicii rezidenți vor să rămână în centrele universitare chiar dacă nu sunt angajați, ci sunt folosiți doar pentru asigurarea unor linii de gardă. Ce recomandări i-a făcut Raed Arafat conducerii Spitalului Clinic Județean Suceava pentru a rezolva problema lipsei de personal din UPU, aflați din materialul următor.

Săptămâna trecută, medicul urgentist Dan Teodorovici a demisionat de la unitatea de primire a urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava. El va continua să practice medicină de urgență, însă la Serviciul Județean de Ambulanță. Plecarea sa a acutizat problema lipsei de personal cu care se confruntă de ani de zile UPU Suceava. Această lipsă afectează și alte spitale din țară, însă nu în egală măsură.

Raed Arafar- șeful DSU
„Problema cu medicina de urgență și cu medicii de urgență este una care nu este doar la Suceava. Există soluții care se îndreaptă clar și care pot fi îndreptate spre rezolvarea problemei pe parcursa 2-3 ani în acest domeniu. Dar aceste soluții sunt soluții, cum spunem noi, în afara cutiei. Nu sunt soluții care se aplică așa cum se aplică în toate domeniile. Este un domeniu extrem de greu. Este un domeniu care are provocări foarte deosebite comparativ cu celelalte domenii. Este un domeniu care practicat în UPU, practicat în prespital, este un domeniu care este sub o presiune continuă. Și atunci modul în care dezvoltăm acest domeniu trebuie să ia în considerare elementele specifice acestui domeniu. Lucru care nu este făcut întotdeauna.”

Raed Arafat a declarat că medicii nu ocolesc Suceava din cauza nivelului salarizării.

Raed Arafat- șeful DSU
„Deci încurajăm autoritățile locale să deschidă la concurs posturile, să deschidă la concurs posturile cât mai frecvent posibil.
Să încerce să îndemne medicii care termină rezidențiat să vină, să le ofere cazare, să le ofere transport dacă este să vină să facă gărzi.
Și aceste lucruri s-au oferit. Faptul că nu vin medicii trebuie analizat de ce nu vin medicii. Care e motivul pentru care nu vin? Sunt unități de primire urgență care au și 20 și 30 de medici. Alte unități de primire urgență au avut și nu mai au destui medici. Fie că au plecat prin pensie și atunci asta se înțelege, fie că au plecat și s-au transferat că n-au mai vrut să rămână. Și asta trebuie văzut de ce.
Deci aici este de făcut o analiză la nivelul județului și la nivelul conducerii spitalului și să vadă care sunt soluțiile să atragă dintre rezidenți medici care să vină în Suceava. Suceava nu e un oarecare oraș. E un oraș frumos. E un oraș atractiv. Județul este atractiv. Adică nu există motiv să spui că medicii nu vor să vină să stea aici. Dar trebuie, poate, o implicare mult mai puternică pentru a-i convinge să vină de când sunt rezidenți, nu după ce au terminat rezidențiatul. Și mai avem o problemă în acest domeniu care trebuie totuși subliniată. Medicii care termină în centrele universitare încearcă să rămână doar în centrele universitare. Pentru asta găsim că în centrele universitare, avem supranumerari medicii. Sunt unele centre în care sunt medici care fac numai gărzi pentru că nu sunt posturi și fac numai gărzi pentru că nu vor să meargă în alta parte. Și aici trebuie analizat și văzut de ce și care este motivul. Pentru că salarizarea acum nu mai putem să spunem că este scăzută. Este un domeniu care are o salarizare bună, are sporuri, are tot ce trebuie ca medicul să fie totuși remunerat corect. Și nu numai medicul și asistentul. Trebuie să vedem care sunt motivele și cred că trebuie făcută o analiză asupra Sucevei, a dinamicii personalului, cum a fost, de ce a ajuns la un număr mai mic și care e problema că unii medici au plecat. Dacă nu au plecat bineînțeles prin pensie și au plecat pentru că au dorit să părăsească Suceava.”

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close