Parastasul ÎPS Pimen, la patru ani de la mutarea la cele veșnice

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a fost pomenit la patru ani de la mutarea sa la cele veșnice, printr-o slujbă de parastas la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. În cei peste 29 de ani de conducere a Eparhiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a redeschis mănăstiri închise, a sprijinit construcția de noi lăcașuri de cult și a ajutat neobosit persoanele vârstnice și pe cei singuri sau abandonați.

La împlinirea patru ani de la trecerea sa la cele veșnice luni, pe 20 mai 2024, în Alpea Sfințitul Părinte Pimen a fost pomenit de un sobor de preoți condus de Inaltsfințitul Părinte Calinic. La slujba au participat numeroși credincioși, membri ai permanenței, consiliului eparhial, consilieri, erarhi și proteoierei. Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic Dimitrie Suceveanu al Catedralei Arhiepiscopale. Slujba parastasului s-a desfășurat în paraclisul mănăstirii care depostește cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou. La finalul slujbei, preotul Ionel Dorobudeanu, proteoiereu al protopopiatului Suceava I, a rostit un cuvânt de învățătură, nebăcând personalitatea în Inaltsfințitului Pimen și momentele emoționante din viața sa.

Pr. Ionel Doru Budeanu- protoiereu al Protopopiatului Suceava 1
„Pentru noi ce-i rămas în urmă, mesajul în Inaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen cred că este același. Nu-i greu a trăi.
Ci e greu a cumpăni, punând încă o dată conștiințele la lucru, în slujba bisericii, cu nădejdea răspunsului bun la toate solicitările pentru ca această eparhie să înflorească. Milostivul Dumnezeu să-l așeze în locașurile drepților și veșnică să-i fie pomenirea. Amin.”

Sfințitul Părinte Pimen s-a născut în 1929 în județul Buzău, primind la botez numele Vasile. După studii la seminarul Monahal, din cadrul Mănăstirii Neamț și la Institutul Teologic Universitar din București, a fost hierotonit ieromonah în 1957. A urmat apoi studii de specialitate la Universitatea din Köln, Germania.
Înaltpreasfințitul Pimen a fost numit stareț al Mănăstirii Putna în 1957, iar din 1974 a fost stareț la Mănăstirea Sfântului Ioan cel Nou din Suceava. În 1982 a devenit episcop vicar al Arhiepiscopiilor Iașilor, iar în 1991 a fost instalat ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Pr. Ionel Doru Budeanu- protoiereu al Protopopiatului Suceava 1
„În cei aproape 30 de ani de arhiepăstorie în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a redeschis mănăstirea, a ctitorit biserici și s-a implicat în lucrarea filantropică construind azile și orfelinate, dar și case celor sinistrați.”

Înaltsfințitul Pimen a fost numit stareț al Mănăstirii Putna din Suceava, iar din 1994 a fost instalat ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. În biserica ortodoxă română, părintele Arhiepiscop Pimen a fost pomenit și la mănăstirea Sihăstria Putnei, unde și-a pregătit mormântul.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close