Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Târgul de Sânziene din Suceava

Luni, pe 24 iunie, Târgul de Sânziene din centrul municipiului Suceava a marcat „Ziua Universală a Iei” printr-o serie de momente dedicate tradițiilor și portului popular românesc. Evenimentul, care s-a desfășurat în cadrul Zilelor Sucevei, a adus în prim-plan frumusețea și autenticitatea iei românești, simbol al identității naționale.

În cadrul Târgului de Sânziene, 30 de meșteri populari din județul Suceava și din alte regiuni ale țării își prezintă produsele și oferă demonstrații practice. Programul zilei de luni a inclus o expoziție de costume populare, o horă tradițională și diverse activități interactive pentru vizitatori. Expoziția de costume populare prezintă piese din recuzita meșterilor populari, expuse pe panouri și manechine, pentru a ilustra diversitatea și bogăția portului popular românesc. Acest eveniment a oferit publicului ocazia de a admira și de a învăța despre semnificațiile și istoria iei românești.

Eutasia Rusu- expert etnograf Centrul Cultural Bucovina
„Avem un concept nou și anume am făcut o horă care să reprezinte de fapt coronița de Sânziene, care e soarele de fapt, că Sânziana este și ziua soarelui, de fapt i se mai spune acestei zile de 24 iunie, și cap de vară, adică când soarele este foarte puternic. În această zi sărbătorim și Ziua Universală a Iei, care este și monument UNESCO, de fapt altița din 2017, pe care anul trecut am marcat-o noi în centru Sucevei. Și avem expoziție de cămăși din colecțiile particulare ale meșterilor populari, Stela Lucaciu, Veronica Hoșbotă, și în fiecare an venim cu ceva nou în acest târg. Așteptăm turiștii, localnicii să vină să ne viziteze și să aprecieze lucrurile făcute de meșteri.”

Până seara târziu, expoziția cu vânzare a creatorilor populari oferă vizitatorilor posibilitatea de a achiziționa obiecte autentice realizate manual de meșteri pricepuți.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close