Fii bine cu tine: percepția corporală. De ce persoanele obeze nu-și dau seama că sunt așa?

Percepția corporală la persoanele obeze poate fi distorsionată și poate duce la o subestimare a severității obezității. Cauzele includ negarea, lipsa de conștientizare a normelor sociale, stima de sine scăzută sau depresia. Nu toate persoanele obeze au o imagine distorsionată a corpului, dar înțelegerea factorilor psihologici implicați este foarte importantă pentru a le oferi sprijin adecvat. Mai multe despre percepția corporală aflăm de la psiholog clinician Mihaela Pavăl, la Fii bine cu tine.

Iată că în zilele noastre acest concept este total dizolvat de cercetări în domeniu care atestă clar faptul că surplusul ponderal este o boală care trebuie tratată cu foarte mare atenție, necesitând eforturi psihologice, medicale și financiare. Persoanele se compară cu cei din jur și nu mai percep excesul de greutate ca fiind anormal.

Acestea pot avea o imagine corporală distorsionată și nu percep corect greutatea și dimensiunile lor corporale. Creșterea în greutate apare adesea gradual, iar persoanele se obișnuiesc treptat cu noile dimensiuni ale corpului lor, ceea ce le face mai puțin conștiente de schimbările semnificative. În acest caz este indicat să nu își mai cumpere îmbrăcăminte cu o mărime mai mare și, dacă necesită acest lucru, să fie ca un semnal de alarmă și să ia imediat măsuri. Cauzele obezității ar fi următoarele. Stresul și anxietatea, mâncatul emoțional, depresia, dereglările hormonale, stima de sine scăzută, obiceiurile alimentare nesănătoase, negarea, tulburările de somn și influențele sociale, apariția anumitor boli metabolice, cum ar fi diabetul zaharat și dislipidemiile, afecțiunile glandei tiroide și tulburările psihice, sedentarismul și lipsa voinței. Unele persoane pot nega realitatea greutății lor.

Problemele de stimă de sine și acceptarea de sine pot influența modul în care o persoană își percepe propriul corp. Mai este o categorie de oameni care, deja aflându-se într-o relație mai veche, se ghidează după motoul: “Dacă mă iubește, mă acceptă și așa:, neștiind cât de grav este să te complaci așa, din punct de vedere al sănătății și esteticii. Unele persoane nu sunt informate despre ce înseamnă să ai o greutate sănătoasă, despre indicele de masă corporală sau despre riscurile asociate cu obezitatea. Lipsa accesului la resurse educaționale și medicale poate contribui la o percepție greșită asupra sănătății și greutății. Persoanele care trăiesc în medii unde obiceiurile alimentare nesănătoase și stilul de viață sedentar, sunt comune, pot percepe aceste comportamente ca fiind normale și sănătoase. Atunci când ai un copil supraponderal, este indicat ca în frigiderul de acasă să se găsească numai mâncare sănătoasă.

Educația sanitară, cu exemple clare, audio, video, încă din clasele primare, este esențială. Astfel, copiii pot să renunțe la obiceiurile alimentare nesănătoase încă de la vârste fragede. Evitând să se ajungă la boli, evitare socială, bullying, lipsa încrederii personale și lista poate continua. Ca psiholog văd astfel de situații în care părinții sunt acuzați că nu au luat măsuri suficiente pentru a preveni această problemă, dar nu trebuie blamați, deoarece acest fapt al obezității ține și de întreaga societate. Și aici mă refer la fast food-urile din apropierea școlilor și nu numai, la reclamele nesănătoase din mass media, la lipsa de educație fizică reală din școli, la posibilitățile financiare ale familiei și la câți bani, de așa zisa, cheltuială zilnică le oferă părinții lor, copiilor lor. Sunt psiholog Mihaela Pavel și îți doresc să ai grijă de tine și să adopți un stil de viață sănătos.

Autor

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close