Calendarul alegerilor 2024: prezidențialele și parlamentarele, în trei duminici consecutive

Din 24 noiembrie, românii vor fi chemați la vot în fiecare duminică timp de trei săptămâni. Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale si parlamentare și a comunicat că pe 24 noiembrie va fi primul tur al prezidențialelor, pe 1 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare, iar pe 8 decembrie, al doilea tur al prezidențialelor.

Coaliția de guvernare, PSD și PNL, a stabilit într-un final calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare pentru 2024. Potrivit comunicatului comun emis de cele două partide, românii vor vota în trei duminici consecutive. Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, urmat de alegerile parlamentare pe 1 decembrie și al doilea tur al prezidențialelor, care se va desfășura pe 8 decembrie. Această decizie a fost luată în urma consultărilor cu toate formațiunile politice, inclusiv cele neparlamentare, consultări inițiate și organizate de prim-ministrul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria. Potrivit Constituției, alegerile prezidențiale trebuie programate astfel încât noul președinte să-și poată prelua mandatul la expirarea mandatului actualului președinte. Klaus Iohannis a depus jurământul pe 21 decembrie 2019, ceea ce înseamnă că mandatul său se încheie în aceeași zi din 2024.

Coaliția de guvernare a transmis că acest calendar a fost stabilit în consens cu toate partidele implicate și că se asigura astfel o tranziție politică lină și respectarea termenelor constituționale.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Cătălina Biholar

    Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close