Conducerea Stațiunii Agricole va ataca în instanță transferul celor 20 de hectare

Stațiunea de Cercetări Agricole din Suceava este dezmembrată, bucată cu bucată, printr-un proces continuu, care a început în urmă cu 30 de ani. Dacă înainte de 1989, instituția administra 2.700 de hectare de teren, astăzi mai administrează doar 500. Recent, Consiliul Local Suceava și-a dat acordul pentru transferarea prin Hotărâre de Guvern a 20 de hectare de teren de la cercetători către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pentru construirea unui ansamblu arhiepiscopal. Un bărbat din Ipotești a lansat o petiție pentru stoparea transferului, care a fost semnată de peste 3.000 de oameni. Printre semnatari se numără și Cătălin Enea, directorul Stațiunii de Cercetări Agricole. El a anunțat că instituția pe care o reprezintă va ataca în instanță acest transfer de teren.

După Revoluție, numeroase instituții, dar și persoane fizice și juridice, au cerut și au primit teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole, fără să dea nimic la schimb. Așa se face că cercetătorii stațiunii au ajuns să facă cercetarea agricolă pe o suprafață de teren de cinci ori mai mică față de cea pe care o administra stațiunea înainte de 1989. În ultimii ani au solicitat teren de la stațiune instituții precum Universitatea ”Ștefan cel Mare” și Spitalul Județean, însă nu au primit. Pe de altă parte, Consiliul Local Suceava și-a dat acordul pentru transferarea prin hotărâre de guvern a 20 de hectare de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Conducerea stațiunii vrea să atace în instanță hotărârea finală.

Cătălin Enea- director Stațiunea de Cercetări Agricole Suceava
“Noi am declarat de atâtea ori, nu avem teren de dat, terenul aparține statului român, este în domeniul public al statului. Pe baza unui proiect de hotărâre de guvern, terenul respectiv nu poate fi transferat. Terenul poate fi transferat doar în cazul în care se face un proiect de lege, se trece prin Parlament și semnează președintele României. Nu poate fi transferat un teren pe baza unui proiect de hotărâre de guvern.”

Oana Șlemco- jurnalistă Intermedia TV
“Pe ce vă bazați dumneavoastră când afirmați acest lucru că nu poate fi făcut transferul prin hotărâre de guvern, așa cum intenționează în momentul de față Arhiepiscopia.”

Cătălin Enea- director Stațiunea de Cercetări Agricole Suceava
“Suntem apărați de legea 45, iar cercetarea agricolă este prioritate națională. Este foarte greu și nu știu cine o să-și pună capul sub ghilotină ca să facă treaba asta. Noi oricum vom ataca în instanță, sigur, decizia care va fi la final, dar eu sper că politicienii noștri au coloană vertebrală și își vor vedea de treabă.”

Cătălin Enea a explicat că inclusiv cele 20 de hectare de teren solicitate de Arhiepiscopie sunt folosite de cercetătorii stațiunii pentru producerea semințelor și ameliorarea secarei.

Cătălin Enea- director Stațiunea de Cercetări Agricole Suceava
“Deci anul acesta avem acolo tot ce înseamnă verigi superioare din soiurile produse de noi, adică suntem unici în țară la ameliorarea secarei și la producerea de semințe din secară și sigur, acolo mai sunt și loturi de semințele de grâu de toamnă, dar la secară suntem singurii din țară care ameliorăm și producem această plantă. Ei, această plantă este cultivată acolo.”

Oana Șlemco- jurnalistă Intermedia TV
“Spuneți-mi, vă rog, au venit cei de la Arhiepiscopie ca să poartă discuții direct cu dumneavoastră? Nu, nu. Noi întotdeauna am aflat din presă.”

Cătălin Enea- director Stațiunea de Cercetări Agricole Suceava
“Pe noi nu ne-a întrebat nimeni. Noi întotdeauna am aflat din presă. Bine, poziția noastră oficială este știută la nivel de Arhiepiscopie și la nivel de primăria județului, la primăria Sucevei, pe noi nu ne-a întrebat nimeni. Noi din presă am aflat toate mănuntele astea.”

Peste 3.000 de suceveni au semnat o petiție lansată de un bărbat din Ipotești, prin care se solicită stoparea transferului celor 20 de hectare către Arhiepiscopie. Printre semnatari se numără și Cătălin Enea.

Cătălin Enea- director Stațiunea de Cercetări Agricole Suceava
“Bineînțeles, bineînțeles, sigur că da. Bineînțeles. Dar un lucru vreau să mai adaug. Îmi pare bine că sucevenii au înțeles în sfârșit care este menirea noastră, au înțeles care este rolul nostru și îmi pare bine că foarte mulți dintre cetățenii Sucevei, să zicem așa, au semnat această petiție. Asta ne bucură și înseamnă că am fost înțeleși.”

Cătălin Enea a amintit că, oficial, cercetarea agricolă este prioritate națională. “Ar fi păcat ca, copii noștri să consume produse care sunt cu o încărcătură de pesticide foarte mare și ar fi păcat să nu avem o siguranță în ceea ce privește hrana noastră.”

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close