Parlamentul a aprobat o cotă de recoltare de 481 de urși de pe teritoriul României. Conform legii, aflată în prezent la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, cota alocată județului Suceava este considerabil mai mică decât cea alocată județelor Harghita, Covasna, Argeș, Brașov și Mureș. Această repartizare s-a realizat în funcție de numărul de atacuri asupra populației și valoarea pagubelor materiale provocate de urși. Este un început bun, susține profesorul universitar Cătălin Roibu de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”. Numărul urșilor din județul Suceava este de trei ori mai mare decât efectivul optim în raport cu suprafața împădurită.
Parlamentul a aprobat o lege pentru recoltarea unui număr de 481 de urși de pe teritoriul României. Decizia a fost adoptată după ce un urs a atacat și ucis o tânără de 19 ani pe un traseu montan omologat de pe raza județului Prahova. Potrivit legii, exemplarele pot fi recoltate până la data de 31 decembrie 2024 de către vânători sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului. Repartiția exemplarelor de urs brun s-a realizat în funcție de numărul de atacuri asupra populației și valoarea pagubelor materiale provocate de urși. Așadar, de pe raza județului Suceava se vor recolta 14 urși, în comparație cu 73 în Harghita, 54 în Covasna, 45 în Brașov, 43 în Mureș și 28 în Sibiu.
“Acesta este un început bun”, susține profesorul universitar Cătălin Roibu de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare”. Este un început pentru a gestiona durabil și sănătos populația de urși din România.
Nu mai puțin de 20 de ONG-uri i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea privind recoltarea celor aproape 500 de urși.