Cum luptă statul român împotriva urșilor

Parlamentul a aprobat o cotă de recoltare de 481 de urși de pe teritoriul României. Conform legii, aflată în prezent la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, cota alocată județului Suceava este considerabil mai mică decât cea alocată județelor Harghita, Covasna, Argeș, Brașov și Mureș. Această repartizare s-a realizat în funcție de numărul de atacuri asupra populației și valoarea pagubelor materiale provocate de urși. Este un început bun, susține profesorul universitar Cătălin Roibu de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”. Numărul urșilor din județul Suceava este de trei ori mai mare decât efectivul optim în raport cu suprafața împădurită.

Parlamentul a aprobat o lege pentru recoltarea unui număr de 481 de urși de pe teritoriul României. Decizia a fost adoptată după ce un urs a atacat și ucis o tânără de 19 ani pe un traseu montan omologat de pe raza județului Prahova. Potrivit legii, exemplarele pot fi recoltate până la data de 31 decembrie 2024 de către vânători sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului. Repartiția exemplarelor de urs brun s-a realizat în funcție de numărul de atacuri asupra populației și valoarea pagubelor materiale provocate de urși. Așadar, de pe raza județului Suceava se vor recolta 14 urși, în comparație cu 73 în Harghita, 54 în Covasna, 45 în Brașov, 43 în Mureș și 28 în Sibiu.

“Acesta este un început bun”, susține profesorul universitar Cătălin Roibu de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare”. Este un început pentru a gestiona durabil și sănătos populația de urși din România.

Nu mai puțin de 20 de ONG-uri i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea privind recoltarea celor aproape 500 de urși.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close