Interesul candidaților pentru Universitatea Ștefan cel Mare Suceava după sesiunea de admitere din vară este mai mare decât anul trecut, cu 14% la masterat și cu 7,5% la programele de licență. Sunt specializări care au crescut substanțial față anul trecut, iar marea surpriză o reprezintă creșterea interesului pentru inginerii. Rectorul USV, Mihai Dimian, a analizat câteva dintre motivele care ar putea sta în spatele acestei situații îmbucurătoare și le-a prezentat viitorilor studenți cele mai bune motive pentru care să se înmatriculeze la una dintre opțiuni.
Prof.univ.dr. Mihai Dimian- rector USV
„În primul rând, constatăm o creștere cu 14% a numărului de candidați înscriși la masterat, comparativ cu anul trecut, și cu 7,5% la programele de licență.”
Sunt specializări care în fiecare an se bucură de o popularitate mare în rândul absolvenților de liceu, dar și unele care au crescut substanțial față de anul trecut. Marea surpriză plăcută o reprezintă creșterea interesului pentru inginerii.
Prof.univ.dr. Mihai Dimian- rector USV
„În primul rând a fost o surpriză dinamica înscrierilor, a fost mult mai bine repartizată pe parcursul zilelor și nu doar, să spunem, două zile de vârf pe perioada înscrierilor. Acum, la nivel de programe de studii, da, avem programe unde constatăm o cere foarte mare, spre exemplu, programul de pedagogie a învățământului primar și preșcolar, programul de drept, programul de calculatoare, ele nu sunt surprize, în fiecare an au fost pe primele locuri între opțiunile candidaților se continuă cu partea de contabilitate și informatică de gestiune cu asistență medicală generală. Dar, într-adevăr, sunt programe precum balneofizio-kinetoterapia care au crescut semnificativ comparativ cu anul precedent.
O surpriză plăcută este orientarea către programele de inginerie. Există creșteri mult mai mari decât cele menționate ca mediu la nivel de universitate, spre exemplu, ingineria alimentară a crescut cu 50% comparativ cu anul trecut. Sigur că a pornit de la un număr mic și ca număr absolut nu este un număr mare, dar ca procent avem această creștere de 50%, există creștere de 20-25% și la inginerie mecanică, autovehicule și robotică, și la Facultatea de Inginerie și Știința Calculatoarelor. Și acest lucru ne bucură foarte mult pentru că noi trebuie să pregătim oameni pentru piața muncii, pentru locurile de muncă existente pe piață și în inginerie sunt locuri de muncă.
Iar aceste locuri de muncă în inginerie ulterior generează plus valoare în societate cu care pot susține și educația și sănătatea și administrația publică.”
Rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, profesorul Mihai Dimian, a analizat câteva dintre motivele care ar putea sta în spatele acestei situații îmbucurătoare la prima sesiune de admitere de la USV.
Prof.univ.dr. Mihai Dimian- rector USV
„Este o transformare continuă. Încercăm să orientăm programele către ceea ce se cere pe piața muncii, către ceea ce doresc tinerii să aleagă ca și carieră. Și, repet, împreună cu investițiile în laboratoare, în clădiri noi, în cel de-al doilea campus și cu o situație, să spunem, a locurilor bugetate și a taxelor bune, să atragem în continuare cât mai mulți studenți către universitatea noastră. Dacă ne referim strict la licență, avem o creștere a numărului de absolvenți care au promovat examenul de bacalaureat. Constatăm că e undeva ușor peste 7% și atunci acest lucru se reflectă și în numărul de candidați înscriși.
La master e o altă situație, nu vorbim de absolvenții de bacalaureat de anul acesta, ci de absolvenții din acest an de licență, dar și absolvenți din alte generații. Drept urmare, aș spune că, de-o parte, repet, dezvoltarea universității, o promovare poate mai bună nu doar în județul Suceava, ci și în județele limitrofe, chiar am primit mai multe reacții despre promovarea făcută în Botoșani. Considerăm că atrage mai mulți tineri către această zonă.”
Până a deveni studenți cu acte în regulă, candidații mai trebuie să parcurgă un pas, înmatricularea, care debutează marți și continuă până pe 29 iulie.
Prof.univ.dr. Mihai Dimian- rector USV
„Această interacțiune cu studenții și profesorii este un prim element pe care noi spunem că îl introducem pentru a convinge tinerii care s-au înscris să se înmatriculeze. Pe de altă parte, noi stăm la dispoziția lor în continuare pentru sfaturi, deoarece unii dintre ei au mai multe opțiuni, chiar și în cadrul universității noastre, nu se află pe liste, poate că un anumit loc care apare nu este eligibil pentru un loc bugetat. În realitate, în urma alegerii unei opțiuni din cele două sau trei exprimate, locul din fața lor se eliberează și atunci, pe parcursul fiecărei zile, ei constată o urcare în listă către o astfel de opțiune bugetată. Sau chiar unii care acum sunt și în afara locurilor cu taxă, vor trece și vor ajunge din neeligibili în eligibili cu taxă.”