Mănăstirea Voroneț din orașul Gura Humorului, județul Suceava, a fost gazda unui curs de resuscitare cardio-respiratorie. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a fost organizat de Mănăstirea Voroneț, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Colegiul Medicilor din București.
Monahiere din Mănăstirile UNESCO din Suceava și personalul auxiliar al Mănăstirii Voroneț și defibrilare automată externă. Profesorul universitar dr. Diana Cimboeșu, medic șef UPU Iași, a subliniat importanța intervenției rapide în cazurile de stop cardiac.
Prof. Univ. Diana Cimmpoeșu- medic-șef UPU Iași
„Șansa de a dezvolta un stop cardiac este mai mare acolo unde numărul de oameni este mai mare. Iar cel care poate salva o viață, care poate face diferența, este omul de alături. Până la venirea SMURDULUI, până la venirea ambulanței, prin apel la 112, trec cel puțin 10 sau poate 15 minute. Uneori, în funcție de starea drumurilor, poate fi vorba și de o intervenție mai lungă. Și creierul poate supraviețui 4-5 minute în lipsa oxigenului. Deci în 4-5 minute cineva trebuie să intervină. Cine e acel cineva? Omul care știe ce să facă, care are curaj, care are cu ce să facă. Și știm că aici, la Mănăstirea Voroneț, a fost o donație de un defibrator automat extern, un lucru simplu care ar trebui să existe în orice comunitate.”
Stavrofora Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, este cea care a inițiat cursul.
Stavrofora Gabriela Platon- stareța Mănăstirii Voroneț
“Eu, de-a lungul timpului, în cei 42 de ani de viață de mănăstire și la Moldovița și aici, am avut momente în care chiar în timpul explicațiilor au fost persoane care au amețit și au fost ajutate iar au fenomene ușoare ajutate de cei din jur cu un pic de apă, dar
mi-am dat seama că trebuie totuși și un pic de pregătire de specialitate de la oamenii pregătiți să facă aceasta. Și cu mijlocirea doamnei dr. Adriana Mihalaș de la București, cu care Dumnezeu m-a întâlnit și care a înțeles o voință a mea mai veche de a avea un defibrilator în mănăstire, căci am simțit că este totuși nu imposibil și cele de acum sunt foarte ușor de manevrat, aproape fac totul singure și au indicații în limba română, dumneaei dăruit mânăstirii noastre acest aparat. După ce l-am avut, am conștientizat cu atât mai mult că trebuie să se facă și o instruire de către personal medical asupra pașilor care trebuie să făcuți înainte de a pune în funcție în acel aparat.”
Medicul Adriana Mihalaș, cea care a donat un defibrilator mănăstirii, a expus la finalul întâlnirii tema despre post, ce a fost urmărită cu interes de cei prezenți. Cel care postește din credință,
Dr. Adriana Mihălaș- secretar general al Colegiului Medicilor din București
“Cel care postește din credință, nu avea nici o poftă dacă mânca un frișcă în fața ei în zilele de post. Acea liniște pe care o dădea credința și determinarea respectivă face mai mult pentru sănătate decât faptul că mânca puțin. Deci beneficiarul este acelui care are această atitudine.”
Participanții au primit certificate de absolvire, iar evenimentul s-a încheiat cu discuții despre viitoare colaborări între organizatori.