Pe 6 august, de Schimbarea la Față a Domnului, și Mănăstirea Sucevița și-a sărbătorit hramul istoric. Momentul a fost marcat de o Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. La final, au fost citite rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, iar credincioșii au primit binecuvântarea prin iconițe cu reprezentarea praznicului.
Pe 6 august 2024, Mănăstirea Sucevița, ctitorie a familiei Movileștilor, a celebrat Hramul Schimbării la Fața Domnului. Sărbătoarea a fost marcată de o Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi. Slujba s-a desfășurat pe un podium special amenajat în incinta mănăstirii și a adunat numeroși credincioși și monahi din Bucovina. În cuvântul de învățătură, Părintele Calinic a explicat semnificația teologică a schimbării la față, subliniind modul în care Mântuitorul și-a arătat dumnezeiască și pururea fiitoare izvora din trupul transfigurat al lui Hristos.
Pr. Ionel Constantin Maloș- protoiereu al Protopopiatului Rădăuți
“Ziua de 6 august, când Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea schimbării la fața Domnului nostru Iisus Hristos, este o zi de mare sărbătoare, întrucât, iată, parcă ne întâlnim cu toți aici, în curtea monumentalei mănăstiri Sucevița, pentru a aduce slavă lui Dumnezeu și pentru a face, să spunem, și un popas duhovnicesc în acest urcuș al taborului, cum este considerată perioada fiecărui post. După masa zilei de 11 august, în ziua duminicii următoare, la Mănăstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va fi săvârșită taina Sfântului Maslu ca o mângâiere și ca o întărire în lupta împotriva bolilor trupești și sufletești, Sfântă taina Maslu slujită de cei doi arhierei a eparhiei noastre. Așa să ne ajute Dumnezeu.”
La final, cei prezenți au fost binecuvântați cu apă sfințită și au primit iconițe, reprezentând Marele Praznic Împărătesc. Maica Stareță Mihaela Cozmei a oferit daruri credincioșilor în amintirea faptelor de milostenie a ctitorilor Movilești. Participanții au avut ocazia de a se închina la icoana făcătoare de minunea Maicii Domnului, Hodigitria, cunoscută pentru numeroasele minuni săvârșite.