Hramul Mănăstirii Slatina: Schimbarea la Față a Domnului

Mănăstirea Slatina, ctitorită în 1553 de Alexandru Lăpușneanu, a celebrat pe 6 august hramul, odată cu sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului. Evenimentul a fost marcat de o Liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, alături de un sobor de preoți și diaconi. Numeroși credincioși și monahi din împrejurimi au participat la ceremonie. În cuvântul său, Preasfințitul Veniamin a subliniat semnificațiile teologice ale Schimbării la Față și importanța comuniunii cu Dumnezeu.

Pe 6 august, Mănăstirea Slatina, ctitorită de Alexandru Lăpușneanu în 1553, a sărbătorit hramul Schimbării la Față a Domnului. Preasfințitul Părinte Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși și pelerini. Evenimentul a fost înfrumusețat de cântările grupului psaltic ”Sfântul Inochentie de la Probota”. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Veniamin a explicat semnificația duhovnicească a Schimbării la Față și a îndemnat la comuniunea cu Dumnezeu prin rugăciune și participare la Sfintele Taine.

Presfințitul Părinte Veniamin- Episcopul Basarabiei de Sud
“Și hainele albe ca lumina, apostolii s-au minunat, s-au înfricoșat. Domnul Hristos s-a schimbat la față înaintea apostolilor. El vrea să-i încurajeze pentru cei ce aveau să se întâmple, ca nu cumva atunci când el va fi prins, judecat și condamnat la moarte, răstignit, desfigurat, când chipul său va fi desfigurat din cauza chinurilor pe care le va suporta apostolii. Parcurgând distanțe mari pentru ca să găsească o biserică ortodoxă. Noi avem bucurie aici pentru că avem bisericile lângă casele noastre și pentru noi este ușor să participăm la Sfânta Liturghie, este ușor să ne întâlnim unii cu alții și să dăm slavă lui Dumnezeu.”

Arhim. Mihail Balan- Exarh de zonă
“Îmi aduc aminte prin anul 90-91 când porțile Europei nu erau deschise. Toată tarlaua aceasta era plină de căruțe, cu oameni cu micul mare îmbrăcați național și care veneau la hramul acestei mănăstiri, așa cum și astăzi Și cum spunea preasfințitul Veniamin, mulți dintre dumneavoastră cei prezenți astăzi sunteți cei care veniți din afară pentru puțin timp acasă, din păcate.”

La final, Arhimandritul Mihail Balan a mulțumit tuturor participanților și a anunțat Sfințirea Paraclisului Mănăstirii Sihăstria Râșcăi pe 30 august 2024. Mănăstirea Slatina, loc de reculegere și rugăciune, adăpostește moaștele Sfântului Ierarh Grigorie de Nazianz, aduse de Alexandru Lăpușneanu și păstrate cu mare preț de-a lungul secolelor.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Cătălina Biholar

    Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close