DSVSA Suceava solicită sprijinul fermierilor pentru prevenirea pestei rumegătoarelor mici

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava lansează un apel către crescătorii de ovine și caprine, dar și către cetățeni, pentru a colabora în prevenirea răspândirii pestei micilor rumegătoare, o boală virală gravă care afectează aceste animale. Directorul executiv al DSVSA Suceava, dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, îndeamnă fermierii să fie extrem de vigilenți și să raporteze imediat orice suspiciune sau caz de mortalitate la DSVSA.

Pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, însă poate avea efecte devastatoare asupra populațiilor de ovine și caprine. Boala se manifestă prin febră, tulburări digestive și respiratorii și poate duce la pneumonie sau bronhopneumonie. Virusul se transmite prin contact direct între animale, de aceea este esențial ca fermierii să achiziționeze animale doar cu certificate de sănătate și să le supună unei perioade de carantină de 14 zile. Apelul autorităților vine după ce Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului în județul Tulcea la o fermă comercială cu peste 49.000 de oi. În Europa, focare similare au fost raportate în Grecia, iar boala a fost semnalată pentru prima dată în 2018 în Bulgaria, lângă granița cu Turcia. Crescătorii sunt sfătuiți să respecte toate măsurile dispuse de autorități pentru a preveni răspândirea acestei boli periculoase. ”Boala este extrem de contagioasă și poate duce la mortalități de până la 70% în rândul animalelor infectate. Mă bazez pe colaborarea fermierilor cu autoritățile și subliniez că cei care raportează cazurile de mortalitate și nu le ascund vor fi despăgubiți”, a declarat directorul Mihai Voloșeniuc.

Mihail Voloșeniuc- director executiv DSVSA Suceava
“Aceste boli, atât pesta porcină africană, cât rabia, cât și pesta micilor rumegătoare, dacă suntem anunțați, sunt boli de lista A și oamenii sunt despăgubiți. Bineînțeles trebuie să respecte anumite lucruri, adică să fie animale identificate, să anunțe medicul veterinar imediat, să aibă niște condiții minime de bio-securitate, tot discutăm de treaba asta, adică gospodăria să fie îngrădită, să nu fie accese peste tot, să fie întreținută, să fie ordine, animalele să aibă locul lor, să și asigure bunăstarea speciei și dacă sunt respectate aceste condiții, omul este despăgubit pentru această boală. Dacă avem comportamente de astea de nedorit, Primește amenda și plângere penală și e chiar mai complicat. Își complică existența, dar nu e asta. Mai complicat. Cel mai important este căpușe în pericol un sector important pentru România.”

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close