Procesiune cu Icoana Maicii Domnului de la Rarău la Câmpulung Moldovenesc

Municipiul Câmpulung Moldovenesc a avut parte de o procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Rarău, la finalul săptămânii trecute. Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, a adus împreună credincioși, preoți și oficialități locale. Procesiunea s-a desfășurat pe străzile orașului și a fost marcată de rugăciuni, opriri simbolice și o atmosferă solemnă. Icoana, considerată un odor neprețuit, a fost așezată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, unde a fost întâmpinată cu multă evlavie.

Pe 10 august, Câmpulung Moldovenesc a fost martorul unui eveniment spiritual deosebit, procesiunea cu icoana făcătoare de minunea Maicii Domnului de la Mănăstirea Rarău. Organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, această procesiune a avut loc cu câteva zile înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și are ca scop cinstirea Născătoarei de Dumnezeu. Icoana, donată Mănăstirii Rarău de voievodul Petru Rareș, a fost adusă în Câmpulung Moldovenesc pentru ca și locuitorii orașului să se poată închina, mai ales cei care nu pot ajunge la mănăstirea aflată pe crestele Rarăului.

Procesiunea a început la Biserica Nașterea Domnului, unde icoana a fost expusă pentru închinare și a continuat pe străzile orașului, însoțită de rugăciuni, cântări religioase și opriri la locuri importante. Alaiul a fost deschis de șase călăreți, urmat de copii și tineri îmbrăcați în costume populare, preoți, călugări și credincioși, toți uniți în rugăciune și evlavie. Evenimentul s-a încheiat la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, unde icoana a fost așezată în mijlocul naosului.

Pr. Aurel Goraș- Protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc
“Maica Domnului rar pleacă de acolo, de la Mănăstirea Rarău. De când sunt aici, în zona aceasta, nu prea a ieșit Maica Domnului, dar iată că în seara aceasta a binecuvântat Câmpulungul. Mulțumim tuturor încă o dată.”

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a subliniat importanța spirituală a Maicii Domnului și a încurajat participarea la astfel de manifestări religioase care întăresc credința și comuniunea între oameni.

Preasfințitul Damaschin Dorneanul- Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
“Da, a fost o seară în care ne am mărturisit credința. Nu ne este rușine că suntem creștini, suntem într-un fel nevrednici, dar spunem mândri că suntem creștini ortodocși și dăm slavă lui Dumnezeu pentru că nu ne lasă, pentru că are grijă de noi și pentru că a lăsat-o pe Maica Lui cea preacurată ca fiind cea mai apropiată de noi și rugătoarea cea dintâi pentru noi. Și a fost o seară în care, da, ne-am rugat. A fost o procesiune în care am adus rugăciune Maicii Domnului și prin Ea mi am adus rugăciune către Fiul ei cel prea iubit. Ne-am rugat și punem acum gândul acesta de final cu smerenie înaintea Maicii Domnului să primească această rugăciune. Fie că ne-am rugat pentru ca Dumnezeu să aducă ploaie și această rugăciune pentru binecuvântarea roadelor, pământului, o facem deși la noi a mai venit ploaie, dar în alte părți nu a fost. După aceea ne am rugat în dreptul spitalului, ne-am rugat pentru sănătatea celor care sunt acolo, dar nu doar pentru sănătatea lor. Ne-am rugat ca Dumnezeu să aducă pace, să aducă pace în viețile noastre, în inimile noastre, între noi, dar să aducă pace și la nivelul lumii acestea, care este acum confruntată, nu doar aici la graniță la noi, cu un război fratricid, dar sunt focare de neînțelegeri dintre oameni și dintre popoare în toată lumea aceasta. Și așa cum spune o priceasnă, ”o Măicuță Sfântă, te rugăm fierbinte să ne scuzi de-a pururi, marea rugăminte” și rugămințile dumneavoastră ale fiecăruia, nădăjduim că Maica Domnului le-a ascultat, pentru că această mergere, cum am spus, a fost o rugăciune însoțită de o nevoință, de o osteneală. Trupul nostru participă dimpreună cu sufletul la rugăciune. Și de aceea să primească Dumnezeu această nevoință a dumneavoastră, să vă răsplătească osteneala, să primească inima cea bună, pentru că am văzut chipuri ale oamenilor care ne-au întâmpinat cu emoție, și nu emoție psihologizantă, ci o emoție curată, o bucurie curată. Chiar cu lacrimi în ochi am văzut oameni, și nu e cu neputință ca Maica Domnului care ascultă de a pururea să rămână indiferentă.”

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Cătălina Biholar

    Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close