În fiecare zi de „Marți, 13”, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență marchează Ziua Informării Preventive, o inițiativă menită să sensibilizeze cetățenii cu privire la măsurile esențiale pentru prevenirea situațiilor de urgență. Pompierii militari din Suceava au transmis, într-o conferință de presă, că „ghinionul” poate fi evitat printr-o informare adecvată și respectarea regulilor de siguranță.
Începând din 2011, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență participă la o inițiativă europeană care aduce în prim plan prevenirea situațiilor de urgență, în fiecare zi de marți, 13. Sub sloganul Acasă în Siguranță, pompierii militari din Suceava își propun să conștientizeze populația asupra pericolelor la care se expune dacă nu respectă măsurile de prevenire a incendiilor în locuințe. Campania Detector pentru Viață, derulată anul acesta în județul Suceava, a fost un exemplu concret de acțiune preventivă. În cadrul acestei campanii, 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid de carbon au fost montate în locuințele din 15 comune, identificate ca fiind vulnerabile.
Col. Costică Ghiață- inspector șef ISU Suceava
“Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu în spațiile în care sunt amplasate. Așadar, incendiile produse la locuințe pot fi prevenite, iar una dintre regulile… care trebuie respectate obligatoriu, fiind utilizarea corectă a instalațiilor și echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coșurilor de fum. Trebuie să apelăm obligatoriu la specialiști, atunci când sesizăm probleme la instalațiile electrice sau la mijloacele de încălzire. Aceasta fiind o măsură de prevenire foarte importantă. Orice improvizație, oricât de mică ar fi, poate conduce la incidente cu repercusiuni grave și foarte grave.”
Cu ocazia zilei informării preventive, sub unitățile de pompieri din județul Suceava și-au deschis porțile pentru public, oferind vizitatorilor oportunitatea de a se familiariza cu echipamentele și tehnicile utilizate de pompieri în misiunile operative. Totodată, cetățenii au fost instruiți cu privire la modul corect de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, subliniind importanța utilizării corecte a instalațiilor electrice și altor echipamente din gospodării.