Ediția din acest an a Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a încheiat, iar aproape 30.000 de vizitatori s-au lăsat purtați în secolele din urmă. Cetatea de Scaun a Sucevei a fost casă pentru 500 de artiști din șapte țări, artiști care au oferit o varietate de spectacole medievale.
În ciuda temperaturilor extrem de ridicate și ediția 2024-a Festivalului de Artă Medievală Ștefan cel Mare din Suceava a fost un succes. Aproape 30.000 de vizitatori au intrat în Cetatea de Scaun a Sucevei în perioada 15-18 august. Festivalul a continuat să fie un punct de atracție important pentru Suceava. A promovat patrimoniul istoric și cultural al regiunii.
În decorul istoric al Cetății de Scaun a Sucevei, vizitatorii au fost încântați de o gamă largă de activități medievale, între care dansuri, turniruri cu cai, spectacole cu foc și lupte. Cei 500 de artiști din șapte țări, precum Slovacia, Turcia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și România, au adus la viață atmosfera medievală și au oferit publicului o experiență cât mai aproape de autentic.
După ce au părăsit șanțul cetății de scaun, artiștii au mai defilat o dată prin fața publicului spectator, după care au pășit pentru ultima dată până anul viitor. în taberele lor din cetate. Și anul acesta, Festivalul Medieval de la Suceava, a început cu tradiționala paradă medievală cu făclii de joi-seară, un fenomen nemaivăzut în România, cu surle, trâmbițe, tobe, cai, păsări de pradă și peste 500 de domnițe și cavaleri din țările participante. Traseul paradei a fost același din edițiile anterioare, din cartierul Obcini și până la cetatea de scaun. La sosirea paradei a avut loc un concert considerat legendar de către organizatori, susținut de trupa ala, la Campes. Festivalul a continuat până duminică seară, cu momente legendare într-un loc legendar.
Au fost dansuri, lupte, turniruri cu cai, spectacole cu focuri, menestreli, cavaleri și domnițe, scenete aduse în fața publicului de 38 de trupe cu 500 de artiști din 7 țări, din estul și centrul Europei. Spectacolele cu focuri pe zidurile cetății s-au desfășurat în fiecare seară până la miez de noapte.