Trei cazuri de meningită cauzate de infectarea cu virusul West Nile, au fost depistate la trei vârstnici din județul Suceava. Este vorba despre bărbați de 81, 83 și 88 de ani din Fântânele, Suceava și Bosanci. Deși infectarea cu West Nile nu este principala cauză, un bărbat de 83 de ani originar din Bosanci a decedat. Dintre ceilalți doi pacienți, unul a fost externat, dar celălalt se află în stare gravă. Odată cu aceste cazuri, autoritățile au impus măsuri de dezinsecție și restricții temporare pentru donarea de sânge în zonele afectate.
Dr. Dan Teodorovici- purtător de cuvânt SCJSV
“Până acum sunt confirmate trei cazuri, toate la pacienți de sex masculin în vârstă, un pacient de 81 de ani, unul de 83 de ani și unul de 88 de ani. Ca simptomatologie, toți trei au venit cu febră, cefalee și sindrom confuzional. S-a ridicat suspiciunea de meningită după ce au fost internați în secția de boli infecțioase și ulterior, după testare, s-a dat diagnosticul de infecție cu virusul West Nile.”
Cei trei bătrâni sunt din localitățile Fântânele, Suceava și Bosanci. Pacientul de 81 de ani din Fântânele a avut evoluție favorabilă și a fost externat sâmbătă, pe 17 august. Pacientul de 88 de ani din Suceava, pe de altă parte, a fost internat pe 29 iulie. A avut o evoluție nefavorabilă, cu agravarea stării generale, și a fost transferat la terapie intensivă pe 1 august, fiind în continuare în stare gravă.
Dr. Dan Teodorovici- purtător de cuvânt SCJSV
“Pacientul de 83 de ani, care avea și alte patologii, din păcate nu s-a mai putut face nimic pentru el.”
Pacientul de 83 de ani avea și alte comorbidități și a decedat luni, pe 19 august, în urma agravării patologiilor asociate. Direcția de Sănătate Publică Suceava a solicitat măsuri urgente de dezinsecție și a impus restricții temporare privind donarea de sânge în localitățile afectate, pentru a preveni răspândirea virusului, lucru confirmat și de Centrul Județean de Transfuzie Sangvină pe pagina lor de social media. De asemenea, au fost informați Instituția Prefectului, Centrul de Transfuzie Suceava, pentru luarea măsurilor suplimentare de verificare a sângelui de la donatori, precum și Spitalul Clinic Județean Suceava, pentru efectuarea unor investigații suplimentare, în vederea unor proceduri de transplant. În ceea ce privește populația, trebuie să se alarmeze doar la apariția următoarelor simptome.
Dr. Dan Teodorovici- purtător de cuvânt SCJSV
“Simptome de meningită, în general orice sindrom febril, fără o cauză anume de infecție, fără o simptomatologie anume pentru infecție respiratorie.”
Infecția cu virusul West Nile se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat. Acești țânțari preiau virusul de la păsările migratoare,
care sunt gazdele principale. În majoritatea cazurilor, infecția este asimptomatică, însă un mic procent dintre persoanele infectate pot dezvolta simptome severe, cum ar fi meningita sau encefalita, care pot duce la complicații neurologice grave. Persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni cronice sunt mai vulnerabile la formele grave ale bolii. Prevenția prin controlul populației de țânțari și evitarea înțepăturilor rămâne esențială pentru reducerea riscului de infecție.