Mircea Geoană a adus ”Bătălia pentru viitorul României” la Suceava

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, și-a lansat și la Suceava noua sa carte, „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”. Evenimentul a avut loc în cadrul Congresului Istoricilor Români, un eveniment important care adună la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava peste 500 de cercetători și profesori universitari din diverse țări. Lansarea de carte le-a oferit participanților ocazia de a intra în dialog cu autorul și de a primi autografe.

Prof.univ.dr. Gheorghe Onișoru- directorul Departamentului Știinte Socio- Umane și Social Politice USV
“Este o onoare pentru noi, ca universitate, și dacă sunt ziariști în sală, îi rog să fie foarte atenți la ceea ce vă spun, să-l avem în mijlocul nostru pe domnul Mircea Geoană, care este, în primul rând, un intelectual, care, în al doilea rând, este un om care, în acest moment, deține o înaltă poziție și nu este o poziție de comisar european, care e, până la urmă, tot numită, este secretar general adjunct al NATO, este o mare onoare pentru România să fie în cea mai puternică alianță militară a lumii, sub cea mai puternică umbrelă de securitate, într-un moment atât de tulbure.”

La lansare, cartea a fost prezentată succint de reputați istorici suceveni.

Prof.univ.dr Ștefan Purici- prorector USV
“Dacă ne uităm la titlu, pare că nu ar fi nimic despre istorie, despre trecut. Bătălia pentru viitor. În realitate, această carte se încadrează perfect în tematica congresului nostru, fiindcă nu putem vorbi despre prezent, nu putem vorbi despre viitor, dacă nu ne întemeiem pe lecțiile trecutului, pe realitățile trecutului, prin ceea ce fiecare dintre noi, ca om, ca națiune, am trecut, dar prin ce au trecut și alții. Așa cum spuneam, colegul meu, domnul Gheorghe Unișoru, domnul Mircea Geoană, este un intelectual, în primul rând, și această carte scoate în relief acele idei pe care le-a adunat, nu doar din cărți, ci și din experiență personală, din studiile pe care le-a realizat în cercetările, în domeniul economiei mondiale, și veți vedea că foarte multe dintre ideile pe care le-a adunat, care le propune spre a fi implementate în spațiu românesc, sunt preluate din experiența altor state, arătând că și România poate urma o cale sau poate adopta niște decizii pe care deja le-au adoptat alții.”

Prof.univ.dr. Florin Pintescu- decanul Facultății de Istorie și Geografie USV
“Trebuie să mai renunțăm la pesimismul nostru, moldo-valah, și să conchidem că în secolul XXI istoria ne surâde și nouă.”

Mircea Geoană și a prezentat și el Cartea Bătălia pentru Viitorul României Gândurile unui român la vârful NATO în cadrul acestui eveniment special care a avut loc la Suceava. Cartea care reflectă asupra direcției României în contextul actual global este o combinație de analiză politică, experiențe personale și viziuni pentru viitorul țării. Prin această lucrare, Mircea Geoană își propune să contribuie la dezbaterea națională privind viitorul României, pe baza vastei sale experiențe diplomatice și politice acumulate la vârful NATO, dar și în calitate de prezidențiabil.

Mircea Geoană- secretar general adjunct NATO, autor
“Suntem în moment de cumpănă a istoriei naționale. Așa cum înaintașii noștri au trecut-o, așa cum creionul bond al sovieticilor și al naziștilor erau să dea Putna a Ucrainei pentru că era prea gros creionul de tâmplărie cu care se jucau cu soarta și cu destinul națiunii noastre și astăzi se întâmplă cum suntem în fața unei bătălii pentru viitorul României. De ceea ce alegem va depinde direcția națiunii noastre pentru anii care vin și decenii de care vin și pentru noi cei un pic mai experimentați, dar mai ales pentru cele și cei foarte tineri din sala aceasta și din cei care se vor uita la noi și după, va depinde viitorul națiunii noastre pentru multe generații de altă vârf încolo.

Nu este un an obișnuit, nu este o perioadă obișnuită, este o perioadă din acelea în care, așa cum iți croiești, așa vei merge. Și de aceea, cartea mea este o profundă referință istorică. Pentru asta sunt extrem de onorat să fiu aici, în contextul acestei importante conferințe. Felicitări organizatorilor! Știu că veniți de la Chișinău. Este un moment pentru frații noștri de dincolo de Prut, surorile noastre. Este un moment iarăși din acelea. Este pentru prima dată din multe secole, când Basarabia și cei care sunt astăzi din Republica Moldova au o șansă care vine odată la 50 de ani, de două secole probabil, să scape de blestemul geografiei și să vină alături de noi în Europa. Așa cum pentru noi în România, avem prima dată șansă în multe, multe secole să nu mai fim granița, de est a vestului, ci prin aducerea Ucrainei, a Moldovei, Sf. Gheorghe și a Balcanilor, să nu mai fim practic la periferia geografică, a Europei, să fim în centrul și în inima Europei. Geografic, politic, economic, strategic. Și ca respect pentru națiunea românească în Europa și în lume. Sunt mai multe viitoruri posibile. Ca om, ca lider politic, care a făcut ceva politică la viața mea mai tânără, eu văd trei viitoruri posibile uitându-mă puțin și la oferta politică din acest an. Și nu mă ascund să spun că este foarte importantă. Pentru noi. Este un viitor al stagnării, al status qoului și al mediocrității. Pentru că am avut în istoria noastră și momente de mediocritate. Și am avut tot timpul lideri providențiali sau responsabili. Am avut și momente în care am bătut pasul pe loc. Dar există și o altă variantă. O altă variantă, o variantă mai deșuchiată, mai zănatecă. Pentru că și asta e un curent care există în societatea românească, mai din totdeauna. Să întoarcem spatele Occidentului.
Pentru că de foarte multe ori, cu adevărat, ne simțim tratați ca cetățeni de mâna a doua în Europa. Și această nemulțumire firească a românilor și a româncelor, acest sentiment de lipsă de respect care îi se acordă ca nație și ca cetățeni și ca oameni, este folosit în mod abuziv de un anumit curent și filon politic și istoric către ideea, mai bine, să întoarcem spatele Occidentului.

Și inevitabil concluzia e să ne alăturăm, puterilor revanșate, care vor să schimbe ordinea politică și strategică actuală. Cred că ar fi o chestiune profund greșită. Prefer să am România în centrul Occidentului, influentă, respectată, jucând rolul pe care îl putem juca. Și, de la NATO, tot văd cât de importantă este România, decât să mergem pe o cărare care ne va duce, în mod sigur, la riscuri, poate chiar și existențiale pentru România, în anii și deceniile care vii. Și mai este o altă cale, calea pe care liderii importanței ai națiunii noastre, nu doar lideri politici, lideri intelectuali, pașoptiști, bălcești, oameni școală ardeleană, oameni care au făcut din proiectul național misiunea și destinul generațiilor, și să avem un proiect politic ambițios, pro-activ, asumat, disciplinat, încăpățânat, și vorbim despre NATO și despre armată, într-un fel, să bați ritmul la tobă și să știi că lucrurile se pot schimba într-o anumită direcție. Un viitor consistent și frumos și ambițios pentru România se face cu noi toți împreună. Vorbim despre el, conceptualizându-l și oameni cu convingeri diferite și încercând să găsești o cale pentru viitor. Este un moment pe care înaintașii noștri l-au trăit. Când Ștefan făcea luptele, lui, când Mihai făcea Prima Unire, când regii României, regele Ferdinand și Regina Maria mergeau la Alba Iulia, când trupele noastre duceau pe lângă Acul de Triumf, când ne-am luptat, când ne-am sacrificat, când am construit, când am avut pace, Alexandru cel Bun. Este unul dintre acele momente. Și cartea aceasta sper să vă fie, dacă nu un ghid, măcar o provocare intelectuală pentru a vedea bătălia pentru viitorul în România unde ne ducem. După cum vedeți sunt extrem de pasionat, sunt extrem de optimist, sunt extrem de energizat de faptul că în astfel de momente știu că națiunea noastră, națiunea mea, în pofida lucrurilor care ne separă și a multor puncte slabe pe care le avem, că în astfel de momente națiunea română a știut să fie la înălțimea timpurilor. Și nu că există un Dumnezeu al românilor, sunt convins că există, dar există un instinct de supraviețuire al românilor. Care simt că atunci când este pericol, se strâng. Simt că atunci este o oportunitate, o apucă și profită de ea.

Deci într-un loc atât de frumos ca Bucovina, într-un loc atât de, care are nevoie de brand mai puternic la nivel internațional și cred că am putea face împreună lucruri bune, de această universitate foarte, foarte importantă și în plină dezvoltare, mă bucur să o văd crescând. Salutul meu, respectul meu și cred că nu e locul mai frumos decât să lanseze o carte despre viitorul în România decât aici, în Bucovina. Vă mulțumesc mult și sunt onorat de primirea frumoasă pe care v-am făcut.”

Autor

  • Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close