A vrut să atragă insecte ca să usuce pădurea

Descoperire îngrijorătoare într-o pădure din Moldovița. În timpul unei acțiuni de control în pădurea privată, comisarii Gărzii Forestiere au găsit patru nade feromonale amplasate pe arbori sănătoși. Aceștia nu exclud ca nadele să fi fost instalate pentru a atrage insecte care provoacă uscarea copacilor. Se creează astfel pretextul pentru tăieri masive de lemn, prezentate ca urgențe naturale. Începând cu anul 2016, distrugerea intenționată a pădurilor este considerată atentat la securitatea națională a țării.

În urma unui control efectuat într-o pădure privată de 10 hectare de pe raza comunei Moldovița, comisarii gărzii forestiere au găsit patru posibile nade feromonale. Nadele erau instalate pe copaci sănătoși, ceea ce îi determină pe comisari să creadă că au fost montate pentru a atrage insectele care usucă copacii.

„Nadele feromonale sunt produse chimice de sinteză care au rolul de a atrage insectele dăunătoare pentru arbori în curse, unde pot fi numărate și eliminate. Amplasarea lor se face în baza unui plan exact, în suprafețe infestate, cu înscrierea într-un inventar și în baza unor măsuri de management ulterior. Prin numărarea insectelor capturate se determină natura și intensitatea lucrărilor de combatere necesare. În general se amplasează o nadă la 50-100 de hectare. Prin amplasarea nadelor pe arbori sănătoși se atrag insectele în pădurea respectivă și se produce uscarea ei într-un interval scurt, generând false produse accidentale.” Se arată într-un comunicat de presă transmis de Garda Forestieră. Comisarii au arătat că potrivit legii se poate recolta dintr-o pădure doar atâta lemn cât crește, astfel încât volumul și calitatea pădurilor să rămână constante.

Pentru proprietățile private, această regulă limitează profiturile obținute deoarece se pot tăia anual doar volume mici. În momentul în care apar atacuri de insecte și uscări în masa ale pădurii, se poate solicita tăierea legală de volume mari de masă lemnoasă. Înainte să se descopere nadele, proprietarul pădurii ceruse instituțiilor abilitate depășirea cotei anuale de recoltare a masei lemnoase și erau puse în valoare câteva sute de metri cubi de produse accidentale. Începând cu anul 2016, distrugerea intenționată a pădurilor este considerată atentat la Securitatea Națională a țării. Prin urmare, comisarii au formulat o plângere penală pentru distrugerea intenționată a pădurii,
urmând ca organele de cercetare penală să identifice făptuitorii, și vinovăția acestora.

Autor

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close