Prima zi de școală a produs altfel de emoții decât cele așteptate unor copii de la Școala Gimnazială nr. 3 din municipiul Suceava. În sala de clasă, micuții au fost întâmpinați de o profesoară de educație fizică, pentru că nu le-a fost repartizată o învățătoare. În timp ce conducerea școlii susține că a făcut toate demersurile necesare pentru a fi evitată această situație, reprezentantul Inspectoratului Școlar transmite că instituția va face verificări pentru a stabili dacă elevii înscriși sunt din cartier, așa cum cere legislația.
Cei 23 de elevi ai unei clase pregătitoare de la Școala Gimnazială numărul 3 din municipiul Suceava au avut neplăcuta surpriză să afle în prima lor zi de școală că nu au învățătoare. În sala de clasă, copiii și părinții acestora au fost întâmpinați de o profesoară de educație fizică. Contactată telefonic, directoarea școlii Sidonia Apetrei a explicat că în anul școlar trecut a solicitat Inspectoratului Școlar, prin planul de școlarizare, înființarea a patru clase pregătitoare. Numai că numărul elevilor înscriși a fost mai mare decât cel anticipat. Din acest motiv, școala a mai înființat o clasă și a solicitat Inspectoratului Școlar repartizarea unui post de învățător. Problema este că până pe 9 septembrie nu a primit aprobarea repartizării normei.
Cezar Anuței- purtător de cuvânt Inspectoratul Școlar Suceava
“La Școala Gimnazială numărul 3 Suceava, conducerea unității a făcut înscrieri peste cifra aprobată a planului de școlarizare. Vom verifica dacă toți copiii sunt din circumscripție sau dacă nu sunt din circumscripție, în ce condiții s-a făcut înscrierea lor.”
Oana Șlemco- jurnalistă Intermedia
“Ce se va întâmpla cu acești copii? Vor rămâne totuși la Școala 3 sau vor fi repartizați la alte unități de învățământ?”
Cezar Anuței- purtător de cuvânt Inspectoratul Școlar Suceava
“Ei vor rămâne la Școala 3. Sunt două scenarii posibile. Fie sunt repartizați în cele patru clase aprobate deja în planul de școlarizare, fie printr-o suplimentare de norme didactice, se va primi un cadru didactic la cea de a cincea clasă.”
Purtătorul de cuvânt, Cezar Anuței, susține că Inspectoratul Școlar a depus la Ministerul Educației o solicitare de norme, nu doar pentru Școala 3, ci pentru mai multe unități de învățământ din județul Suceava. Acum, instituția suceveană așteaptă răspunsul de la București.
Cei de la inspectorat trebuie sa verifice modul in care s-a facut repartizarea aleatorie a elevilor din clasa pregatitoarea deoarece sunt indicii temeinice ca s-a incalcat acesta procedura care face parte din Ordinul 3945/2024. Astfel la articolul 6 se precizeaza urmatoarele “consiliul de administraţie aprobă formaţiunile de studiu, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor noului an şcolar” iar la articolul 7 se spunce ca “data la care are loc şedinţa de distribuire aleatorie a antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor în formaţiunile de studiu se afişează la avizierul/pe site-ul unităţii de învăţământ, astfel încât părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor/elevilor să fie informaţi şi să poată participa, în calitate de observatori, la repartizarea pe grupe/clase a acestora.” Iar la aceasta scoala nu s-a afisat nimic incalcandu-se aceste articole. Ba mai mult, aceasta procedura nu s-a desfasurat in vara cand s-au completat cele 4 clase, in urma inscrierii celor 94 de elevi. Iar acum copii inscrisi in prima zi de inscriere, cu domiciliu la nici 5 minute de scoala, s-au trezit practic in ultima clasa (clasa fara invatatoare), in timp ce alti copii veniti de cine stie unde si inscrisi in ultima clipa au “aranjat” sa fie repartizati in primele 4 clase. Azi, 09-09 la ora 09, multi parinti nu stiau in ce clasa pregatitoare era copilul lor deoarece nici macar vineri nu erau afisate listele. Oare cine este vinovat de atata lipsa de transparenta? Oare aceasta incalcare a legii s-a facut pentru avantaje materiale? Nu cred ca aici poate fi vorba de prostie sau de neintelegerea legii?