Pe 8 septembrie 2024, la Mănăstirea Cămârzani s-a prăznuit Nașterea Maicii Domnului, o sărbătoare cu semnificație profundă, care marchează începutul mântuirii. La 20 de ani de la sfințirea noii biserici, ÎPS Calinic și PS Damaschin Dorneanul au slujit alături de un sobor de preoți și maici, într-o atmosferă plină de rugăciune și bucurie duhovnicească. Evenimentul s-a împletit cu duminica premergătoare debutului noului an școlar, prilej pentru binecuvântarea elevilor și profesorilor.
Pe 8 septembrie 2024, la Mănăstirea Cămârzani, a avut loc o sărbătoare deosebită, care a marcat atât prăznuirea Nașterii Maicii Domnului,
cât și 20 de ani de la sfințirea bisericii noi, ridicată între 2000 și 2004, sub îndrumarea Preasfințitului Gherasim Putneanul. Evenimentul a fost marcat de prezența celor doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, care au oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară al mănăstirii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Atmosfera spirituală a fost înălțată de corul maicilor mănăstirii, cunoscut pentru interpretările sale psaltice deosebite. Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a avut o semnificație aparte, întrucât a coincis cu Duminica dinaintea înălțării Sfintei Cruci și cu debutul noului an școlar. În cadrul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a citit rugăciuni speciale pentru binecuvântarea elevilor și profesorilor, și i-a cerut lui Dumnezeu să le dea putere și înțelepciune în noului an școlar. De asemenea, Preasfințitul Părinte Damaschin a prezentat credincioșilor câteva lucrări editoriale dedicate Preasfințitului Gherasim, cel care a ctitorit această mănăstire.
PS Damaschin Dorneanul- episcop-vicar Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
“Au ieșit proaspăt, de sub tipar, aceste patru volume, patru jurnale ale Părintelui Episcop Gherasim, din perioada când a fost Episcop Vicar la Arad, la Buzău și apoi la Suceava. Sunt mărturii ale vieții unui om. A consemnat aici, negândindu-se atunci Preasfinția sa, că va veni o vreme când vor fi și alții care vor citi însemnările sale, revărsările sale de inimă. A consemnat Preasfinția sa bucuriile pe care le-a trăit, întristările prin care a trecut, așa cum se întâmplă, de altfel, în viața fiecărui om. Dacă vă veți lua răgazul să citiți aceste pagini, nu vă spăimântați că au câțiva centimetri cotorul, veți descoperi o lume, o lume în care unora poate ne-ar place să trăim, dar o lume care ne arată că și atunci, ca și acum, erau mulți oameni buni, frumoși, luminoși, cu care puteai să lucrezi, dar erau și oameni care priveau pieziș, care îți doreau răul. Și avem aici o citire a acestei lumi, prin ochii și mai ales prin inima Părintelui Episcop Gherasim.”
La finalul ceremoniei, cei prezenți au fost binecuvântați de cei doi ierarhi și au primit iconițe cu reprezentarea sărbătorii. Atmosfera a fost una de pace și recunoștință, iar mănăstirea a devenit pentru o zi un centru de pelerinaj și rugăciune pentru mulți credincioși din țară.
Arh. Mihail Bălan- Starețul mănăstirii Sihăstria Râșcăi
“Aș vrea să vă mulțumesc dumneavoastră tuturor care, cu mic, cu mare, de aproape sau de departe, ați venit la Cămârzani ca astăzi să fim împreună rugători și rugăm pe Bunul Dumnezeu și pe Maica Preasfântă, care este ocrotitoare acestei mănăstiri, să vă dăruiască și să ne dăruiască, nouă tuturor, mare binecuvântare, bucurie, sănătate și tot ceea ce vă este de folos. Amin!”