Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a vizitat Mănăstirea Slatina, în cadrul vizitei sale în județul Suceava, în contextul lucrărilor de restaurare și consolidare a complexului monahal inclus în Patrimoniul UNESCO. Premierul a fost însoțit de ministrul Sorin Grindeanu și colegi din PSD Suceava, care au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic. Oficialii au discutat despre importanța colaborării între Stat și Biserică pentru conservarea patrimoniului cultural. Vizita a inclus un moment de rugăciune și discuții legate de valoarea istorică a mănăstirii, a cărei restaurare este susținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Cu prilejul vizitei sale în județul Suceava, atât ca lider PSD cât și ca prim-ministru, Marcel Ciolacu a făcut o oprire și la Mănăstirea Slatina, unde sunt în plină desfășurare lucrările de restaurare și consolidare. Monumentul parte din Patrimoniul Mondial UNESCO este un punct important al eforturilor de conservare inițiate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care urmăresc protejarea patrimoniului cultural și religios din Bucovina. Premierul, care a fost însoțit de Sorin Grindeanu și Adrian Câciu, a fost întâmpinat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic ,Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu alți reprezentanți ai bisericii și ai autorităților locale, între care Gheorghe Șoldan, președintele ales al Consiliului Județean Suceava și senatorul Ioan Stan. Delegația a vizitat biserica mănăstirii și alte clădiri importante, printre care și Casa Domnească, reședința voievodală din 1561. Arhidiaconul Vasile Demciuc a prezentat invitațiilor aspecte arhitecturale și artistice ale mănăstirii și a subliniat importanța acesteia pentru istoria Moldovei. Momentul a inclus și o rugăciune în fața icoanei Maicii Domnului, însoțită de cântările Grupului Psaltic ”Dimitrie Suceveanu”.
Arhid. Vasile Demciuc- consilier eparhial Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească
“Popasul de aici, de la Mănăstirea Slatina, a fost un popas foarte bine venit pentru că, iată, s-a putut constata stadiul lucrărilor la Casa Domnească din timpul domniei lui Alexandru Lăpușneanu, una dintre cele mai mari construcții laice din epoca lui Alexandru Lăpușneanu și din a doua jumătate a sec. XVI. Mănăstirea Slatina este o adevărată cetate, o cetate care prin zidurile sale înalte, prin biserica care este și necropola voievodală a familiei Lăpușneanu, ne duce mai departe în istorie și ne aduce aminte că mesajul și îndemnul lui Mihai Eminescu ”Rămâneți în umbră sfântă, Basarabi și voi Mușatini” noi trebuie să le preluăm și să ducem mai înainte, mai departe acest mesaj ca vrednici urmași ai lor, pentru ca și generațiile următoare să vadă cum s-a scris și cum s-a făcut istoria în țara de sus a Moldovei.”
De cealaltă parte, premierul Marcel Ciolacu a evidențiat necesitatea cooperării între instituțiile statului și biserică pentru a sprijini întoarcerea românilor din diaspora și pentru a consolida valorile tradiționale.
Marcel Ciolacu- prim-ministrul României
“Merităm mai mult, merităm să luptăm pentru valorile noastre, avem cu toții credință, avem frică de Dumnezeu și cred că împreună, generații întregi, generații care se schimbă, cum este cazul domnului Șoldan, putem să realizăm în sfârșit ceva pentru români și să fim mândrii și mai ales în zona dumneavoastră. E nevoie de o implicare imensă, comună, guvern, președinte, autorități locale, biserică, să ne aducem românii înapoi acasă. Avem nevoie de infrastructură, care acum o dezvoltă domnul Grindeanu, e cazul să ne aducem copiii, nepoții, frații, părinții, să îi aducem înapoi acasă, fiindcă am făcut o greșeală imensă timp de 30 de ani.”
Restaurarea Mănăstirii Slatina este finanțată printr-un proiect semnat în 2022, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență și este importantă pentru promovarea turismului cultural în zona Moldovei. Pe lângă Mănăstirea Slatina, premierul Marcel Ciolacu a vizitat în județul Suceava, fabricat de mezeluri Carpatis, a avut o întâlnire cu tinerii antreprenori din Suceava și a inaugurat sala de sport din Slatina. De asemenea, a participat la o întâlnire cu reprezentanții minerilor la primăria Mălini și a avut o discuție cu organizația PSD Suceava tot la Mălini, iar ziua a încheiat-o cu o întâlnire regională a PSD Nord-Est.