Sucevenii sunt solidari cu victimele inundațiilor din Galați și Vaslui. Consiliul Județean Suceava a alocat 750.000 de lei pentru a contribui la înlăturarea efectelor viiturilor care au afectat mii de locuințe în cele două județe. O echipă formată din 52 de salvatori de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava lucrează la curățarea nămolului din casele gălățenilor. Printre aceștia se numără și plutonierul adjutant Bogdan Gorce, care a ales să ajute sinistrații chiar în ziua lui de naștere. Și nu este singurul. Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Radu Reziuc, însoțit de câțiva săteni, s-a deplasat în comuna Costache Negri pentru a oferi sprijin familiilor afectate de inundații. De asemenea, activiștii Andrei Bacoș și Vasile Bolohan au pornit spre Galați cu trei camioane pline de apă și alimente.
Dezastrul produs de ape în județele Galați și Vaslui a determinat Consiliul Județean Suceava să se întrunească într-o ședință de îndată și să sprijine financiar cele două județe cu suma de 750.000 de lei pentru înlăturarea efectelor inundațiilor.
Gheorghe Flutur- președintele Consiliului Județean Suceava
“Propunerea noastră este 500.000 de lei pentru Consiliul Județean Galați și 250.000 de lei pentru Consiliul Județean Vaslui. Acest efort de solidaritate cu, să spun, județele care suferă cel mai mult.”
În sprijinul sinistraților au sărit și salvatorii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava. O echipă formată din 52 de pompieri a plecat la Galați pentru a scoate nămolul din casele oamenilor. Printre salvatori se află și plutonierul adjutant Bogdan Gorce, care ar fi putut să nu participe la această misiune pentru că se afla în ziua lui liberă, însă a ales să dea o mână de ajutor celor aflați în nevoie, chiar dacă pe 17 septembrie împlinește 43 de ani. Și nu este singurul sucevean care a dat dovadă de solidaritate cu românii afectați de inundații. Însoțit de 14 voluntari, primarul Radu Reziuc de la Mitocul Dragomirnei s-a deplasat în comuna Costachei Negrii pentru a lupta cu nămolul care a rămas după retragerea apelor.
Radu Reziuc- primar Mitocul Dragomirnei
“Uitați-vă cum scoate peste tot. Când am venit în coace, scot oamenii din casă tot. Mobilă și ce au scot la poartă. Cred că o să vină firma de salubritate, mă gândesc. Uitați aici, haine. Și o să vedeți că omul a fost cât de cât. Sărumuna! Uitați-vă aici. Uitați-vă în partea asta, la altă, să vă arătăm. Cămin cultural. Deci comuna era frumoasa si era ingrijita. Ia uitati-va aici. Si aici se vede cum au rupt podul. Uitati-va, aici e in fel de o grada cred ca nu? Sau in gradina cum e. Ia uitati-va. Uite aici cat a venit apa. Deci uitati-va pana la ce nivel au ajuns. Aici au rupt podul. Uite aici. Aici e dat la lopata si a deselectat gunoaie de… Nu suntem bucurosi. Mani. Mani, poi mani, cat o fi. Nu suntem bucuroși Mâine Mâine, poimâine, cât o fi Ia uitați aici Ia uitați-vă aici Ferească Dumnezeu Și aici partea asta, la altă dată Deci până sus o vinităt Ne învârtim o necut să trecem Să mergem în partea cealaltă Până ajungem la primărie Băieții noștri Costel, Marțuneac, Anton Uitați-vă oameni buni Cum o rupt cu totul Ia uitați aici Rupt drum, rupt pod cu tăt. Săra. Uitați-vă aici cum au rupt casa. Uitați-vă aici cum au rupt casa cu tătul. Aici iarăși. Deci trebuie de scos tăt, tăt, tăt, ce este. De scos tot din ogrăzi, din casele oamenilor, scos la drum, tot ca să rămână cât de cât curat. Asta o să avem de lucru câteva zile aici.”
Activiștii Andrei Bacoș și Vasile Bolohan au pornit spre Galați cu trei camioane pline cu apă și alimente.
Andrei Bacoș- activist
“Suntem în drum spre Galați cu cele trei autocamioane pline de produse donate de Suceveni. Avem în jur de 60 de tone de donații. Printre aceste lucruri avem apă foarte multă, deoarece apă este contaminată acolo la Galati, nu se mai poate folosi. Avem saltele, paturi, prosoape, lengerii de pat, produse de papetarie, dulciuri, incaltaminte, cizme. Oamenii de acolo au foarte mare nevoie de ele. Vreau sa multumim tuturor sucevenilor pentru ca au fost alaturi de noi. Aseara ne-am dus cu un camion in parcare acolo sa să strângem donații. La ora 10 am avut nevoie de 3 camioane, pe care le-am și găsit.”
Sprijinul acordat de suceveni sinistraților din Galați și Vaslui nu este întâmplător. În ultimele două decenii și județul Suceava a fost afectat de inundații în mai multe rânduri. 11 suceveni au decedat în urma inundațiilor din 2006. Județul a fost afectat din nou de ape în 2008 și 2010, când s-au înregistrat pagube materiale uriașe. Atunci, mii de români din întreaga țară, dar și din străinătate, au trimis bani, alimente și materiale de construcții în județul Suceava pentru a-i sprijini pe sinistrați.