Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților testează o nouă instalație de producere a lumânărilor. Precizarea a fost făcut de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, într-un răspuns adresat unui enoriaș care s-a plâns de calitatea slabă a lumânărilor vândute în bisericile ortodoxe din județul Suceava. Testarea a început în urmă cu o lună, iar loturile cu probleme au fost scoase la vânzare.
Un enoriaș i a transmis în alt preasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, că lumânările vândute de bisericile ortodoxe din județ sunt scumpe și de o calitate foarte slabă. „Problema este că aceste lumânări noi sunt pur și simplu inutilizabile. La preț de lumânări de ceară, ele nu ard nici măcar 5-10 minute. În condiții de caniculă se topesc instant în mână, nu ajungi cu ele la lumânărar. Este o bătaie de joc. Ok, nu sunt bani pentru lumânările adevărate, dar măcar micșorați prețul. Aceleași lumânări se pot lua din bazar la 50 de bani. Vă rog, faceți ceva. Ori aduceți lumânări normale, cum erau înainte, ori scădeți prețul. Este o risipă de bani pentru credincioși și poate o jignire pentru Dumnezeu să aprindem lumânări din cele mai ieftine. Vorba vine să aprindem pentru că ele nu rezistă nici 5 minute, se topesc instant”. i-a transmis enoriașul liderului Bisericii Ortodoxe din Bucovina. Înaltpreasfințitul Calinic a răspuns credinciosului că Arhiepiscopia testează o nouă instalație de producere a lumânărilor. Potrivit preotului Alexandru Sava, testele se fac de aproximativ o lună, iar loturile rezultate.
Pr. Alexandru Sava- purtător de cuvânt Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
“În urma testări care în continuare se testează, este o rețetă nouă care se testează acum, este o linie nouă de producție în atelierul de producere a lumânărilor de la Mănăstirea Cămărzani. Este dat de faptul că înainte se făcea 100% manual. Lucrau maicile în trei schimburi și nu se putea acoperi necesarul de lumânări. S-a achiziționat o linie de producție automată, complet automată, și firul lumânării trece printr-o baie de apă pentru a se întări compoziția. În prezent se testează rețete noi și se testează linia de producție pentru a ajunge la cea mai bună formulă. Și pe perioada aceasta de teste, sigur că sunt nemulțumiri pentru că nu tot timpul se ajunge la rezultatul dorit. Încă se testează și se testează diferite loturi în parohie și ne cerem iertare față de credincioși care au astfel de nemulțumiri. Într-adevăr, uneori lumânările se sting pentru că se înglodează și o mică cantitate de apă sau umezeală pe lângă fitil și atunci când se ajunge la acea umezeală din cauza pocnetului care se produce, se stinge lumânarea. A fost și perioada călduroasă și lumânările se topeau, dar, după cum spuneam, se lucrează în continuare la perfecționarea rețetei pentru a avea lumânările perfecte.”
Biserica Ortodoxă deține monopolul asupra lumânărilor care se vând în biserici.
Pr. Alexandru Sava- purtător de cuvânt Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
“Este o lege, legea numărul 103 din 1992, care permite bisericii și celorlalte culte religioase, să aibă exclusivitate asupra producerii obiectelor și veșmintelor de cult. Printre obiecte se numără și lumânările, și icoanele, și toate celelalte necesare desfășurării cultului. Și exclusivitatea sau monopolul se referă la vinderea și utilizarea acestor produse în biserică. Nu există un monopol național, drept dovadă, prin piețe și bazar se pot găsi și alte produse, și nu sunt făcute de biserică.”
Cea mai ieftină lumânare vândută prin intermediul bisericilor din județul Suceava costă 1,5 lei.