Au venit banii pentru plata personalului neclerical

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că Guvernul a alocat banii pentru plata personalului neclerical angajat în unitățile de cult. Șeful administrației județene a clarificat și relația pe care o are cu ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în contextul în care, în iunie, l-a acuzat pe liderul bisericii ortodoxe de imixtiune în campania electorală.

Gheorghe Flutur- președintele CJ Suceava
“La solicitarea noastră a Consiliului Județean Suceava, în mai multe rânduri, ne-au venit de la Guvern banii peste 8 milioane de lei pentru personalul neclerical din județul Suceava, de la toate cultele. Ca să se înțeleagă, personalul neclerical este plătit din bani de la Consiliul Județean dar la momentul ăsta erau niște restanțe, era obligatoriu această virare și facem ședința cât de repede ca să se facă plata pentru personalul neclericale către arhiepiscopie și ceilalți în zilele următoare. Mă bucur că s-a închis și această problemă.”

La începutul lunii septembrie, Consiliul Județean Suceava a informat arhiepiscopia că a rămas fără bani pentru plata salariilor personalului neclerical. În acest context, în spațiul public s-a vehiculat că liberalii suceveni ar fi blocat fondurile pentru că Gheorghe Flutur ar avea o relație tensionată cu Ialtpreasfințitul Calinic pe care l-a acuzat în iunie de imixtiune în campania electorală de la locale.

Gheorghe Flutur- președintele CJ Suceava
“Deci am o relație excepțională cu Înalt Preasfințitul Calinic. Am avut multe parteneriate în acești ani. Am fost alături pentru promovarea
Sucevei. Biserica ne-a fost alături în marile proiecte culturale, proiecte turistice, economice și eu le-am fost alături. Gândiți-vă de mersurile, demnitarii care au venit. Toate lucrările de la biserici și mănăstiri în județul Suceava am fost umăr la umăr. Îmi amintesc numai ultimele investiții, că vorbim de Slatina, de Arbore, Râșca, Dragomirna, bisericile din Lemn, de la Colacu, de la Rădășeni, de la Botoșana, sunt câteva investiții unde noi am fost parteneri și am fost parteneri în mandatele mele pentru foarte multe biserici și mănăstiri din județ, pe sărbătoarea de la Putna, Marea Sărbătoare de la Putna și alte evenimente. Nu. Astea sunt speculații care vin de la unii sau de la alții. Eu cu ÎPS Calinic am o relație foarte bună, inclusiv pentru a-i sprijini în investițiile din incinta Mănăstirii Sfântului Ioan, pentru că acolo erau clădiri vechi, au construit reședință nouă. Parteneriatul pe care l-am avut și sprijinul pentru Cazinou Băilor, ce frumos câți turiști vin acolo, expoziția permanentă organizată de Consiliul Județean. Și eu în continuare cred că asta este soluția. Biserica, dar și celelalte culte ortodocșii, dar și celelalte, trebuie chemați în aceste parteneriate pentru dezvoltarea județului.

Autor

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close