Schimbare la vârf la Voroneț și alte cinci mănăstiri din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

”Nu sunt măsuri îndreptate împotriva persoanei, ci măsuri luate față de capacitățile administrative.” Aceasta este replica Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților după demiterea a șase conducători de mănăstiri și schituri din Suceava. Dintre toate, cea mai sonoră este situația Mănăstirii Voroneț. În cele șase locașuri de cult, noii stareți și starețe vor fi instalați pe 1 noiembrie 2024.

Luni pe 23 septembrie, la Mănăstirea Putna a avut loc evaluarea stareților, starețelor, egumenilor și egumenelor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în urma căreia au fost demiși șase conducători de mănăstiri și schituri. Este vorba despre Mănăstirea Slatina, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea ”Înălțarea Domnului” Pojorâta – Mestecăniș, Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” Oraita, Schitul ”Sfântul Nicolae” Leucușești, Schitul ”Acoperământul Maicii Domnului” Valea Seacă-Câmpulung Moldovenesc. Dintre toate, cea mai sonoră destituire este a maicii starețe Gabriela Platon de la Mănăstirea Voroneț, o figură apreciată și respectată în lumea religioasă și culturală a Sucevei și nu numai, transmis părintele Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Decizia a fost luată de Înaltpreasfinția sa Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în cadrul unei comisii care a analizat activitatea desfășurată între septembrie 2020 și august 2024. Evaluarea a inclus aspecte precum organizarea liturgică, participarea la studii de teologie și dinamica obștii monahale. Stavrofora Gabriela Platon este stareță la Voroneț din 2018. Ea este licențiată în teologie și istorie, are și un master în studii culturale, fiind apreciată atât pentru activitatea sa religioasă, cât și pentru implicarea culturală. În ceea ce privește viitorii stareți și starețe ai celor șase locașuri de cult, Arhiepiscopia a transmis că încă nu poate comunica cine sunt aceștia. A concluzionat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Cătălina Biholar

    Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close