Vremea bună este esențială pentru cultura verzei, influențează direct atât calitatea cât și cantitatea recoltei. Temperaturile moderate, ploaia suficientă și lipsa fenomenelor extreme permit dezvoltarea optimă a verzei. Din păcate, aceste condiții nu au fost valabile și acest an, motiv pentru care prețul acesteia a crescut considerabil.
Vremea capricioasă din acest an a influențat negativ recolta de varză, motiv pentru care prețurile reflectă eforturile depuse de producători pentru a menține cantități cât mai mari de varză, sănătoasă și optimă pentru vânzare. În aceeași situație se regăsește și Lucian Laurus, un producător agricol din orașul Milișăuți.
Lucian Laurus- producător agricol
“Anul ăsta a fost un an foarte dificil, un an foarte ciudat față de anii trecuți. De exemplu, la începutul sezonului, a început culturile foarte frumos, au fost temperaturi ridicate de primăvară și la sfârșitul mai, 31 mai exact, ne-a bătut gheața aproximativ 4 hectare din 7. Dar am mai recuperat. O parte am întors-o înapoi și, cum se vede, am replantat-o și o ieșit și o parte, plus răsaduri fărmate și foarte multă muncă.”
Din păcate, gheața nu a fost singurul obstacol cu care s-au confruntat producătorii.
Lucian Laurus- producător agricol
“Prima fază care a fost gheața a urmat seceta. În seceta au fost mai frumos toate nopțile dormite aproape prin câmp, irigații non-stop și doar pe timp de noapte, că era foarte cald ziua și nu putea iriga numai noaptea. Cam asta a fost anul ăsta, dar până în final văd că producția este ok. Adică după foarte, foarte, foarte, foarte multă muncă, au urmat și producții cât de cât ok. Avantaj față de anii trecuți măcar este prețul. Adică se merită cumva că se ține prețul cât de cât ridicat față de alți ani. Adică e un an care nu s-a mai întâmplat chestia asta. Adică lângă toate relele este și o parte bună că ni-i mai scoate din cheltuieli.”
“Deci ați ridicat prețul?”
Lucian Laurus- producător agricol
“Toți au ridicat prețul plus noi. Adică noi facem în principal, nu prea dăm varza verde, noi dăm varză murată. O tăiem, o punem la murat și o ambalăm și o trimitem aproape în toate piețele din Uniunea Europeană.”
Probleme similare au întâmpinat și alți producători din orașul Milișăuți.
Vasile Cărare- primarul orașului Milișăuți
“În acest an, cea mai mare provocare a fost seceta, care a afectat grav toate culturile, care este o plantă cu nevoi mari, mari de apă, aici deficitul s-a observat cel mai mult. Anul ăsta a fost un an în care producătorii noștri locale, de varză special, s-au cheltuit sume enorme pentru irigare, semnând combustibil, echipamente, pompe, aspersoare, tot ce ține de irigat. Acest lucru, după cum știm, se reflectă acum în preț și la nivelul pieței cantității sunt foarte mici, compărând cu anii trecuți, dar acest an a fost și o cheltuială foarte, foarte mare.”
În timp ce producătorii vând varza cu 3-4 lei, comercianții o vând la prețuri de 5-6 lei. Însă, consumatorii nu par deranjați de această diferență. Deși condițiile de cultivare pot varia de la an la an, atât producătorii cât și consumatorii continuă să acorde o valoare deosebită murăturilor pentru iarnă. Murarea verzei nu este doar o metodă de conservare, ci și o expresie a unei tradiții care leagă generațiile și păstrează vii obiceiurile culinare.