Pentru locuitorii din municipiul Suceava care sunt conectați la sistemul centralizat de termoficare, furnizarea căldurii a început de vineri. Luni, agentul termic ar fi trebuit să ajungă la toți cei aproape 15.000 de abonații, fie că sunt persoane fizice sau instituții, dar nu este chiar așa. Sucevenii care au decis că este mai bine să prevină decât să trateze sunt cei cu centrale termice. Pe fondul răcirii vremii, mulți au decis să pornească centralele, chiar dacă asta înseamnă costuri.
Pe fondul unei răciri bruște a vremii, Primăria Municipiului Suceava și Thermonet au hotărât încă de săptămâna trecută să înceapă furnizarea de agent termic treptat, astfel încât până luni să ajungă la toți abonații. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Dacă în mare parte din punctele termice sucevene căldura a ajuns, o parte din cartierul Burdujeni este afectat de o avarie.
Mugur Corlățan- director general Thermonet Suceava
„La această oră, toate punctele termice furnizează agent termic pentru încălzirea locuințelor sucevenilor, mai puțin punctul termic Cuza Vodă 1 din Burdujeni, unde avem o problemă tehnică pe care sperăm să o rezolvăm în scurt timp, o zi, două, trei. Chiar mai sunt 14.909 apartamente la sistem centralizat, undeva în jur de 37.000-38.000 de persoane. Începând de astăzi, sistemul este pornit oficial și se va închide undeva în aprilie când temperaturile vor permite acest lucru.”
În ceea ce privește costurile pentru căldură ale sucevenilor racordați la sistemul centralizat de termoficare, la mijlocul săptămânii trecute, primarul Ion Lungu a declarat că acesta nu se va majora la populație și că va rămâne la 240 de lei pe gigacalorie. În spate stă un calcul care arată că prețul de producție va scădea cu aproximativ 32%. Cu toate pierderile de pe componenta de transport și distribuție, prețul final tot va fi sub cel de anul trecut. Întrucât abonații vor plătea la fel, va scădea subvenția dată de primărie și de Guvernul României.