Odată cu selectarea de către Comisia Europeană în ”Misiunea 100”, municipiul Suceava va avea la dispoziție nu numai fonduri europene dedicate, fără competiție, ci și un program de finanțare în oglindă, impus de Bruxelles Guvernului României. Programul, aflat acum în dezbatere publică, are un buget total de 4 miliarde de lei până în 2030, din care 750 milioane lei sunt alocați specific pentru proiecte din Suceava, Sectorul 2 – București și Cluj-Napoca.
Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru Programul Național de Investiții ”Energie Verde” creează oportunități importante de finanțare pentru Suceava, cu obiectiv principal pe sprijinirea proiectelor de energie regenerabilă și eficiență energetică. Acest program aduce pentru Suceava o oportunitate de a beneficia de finanțări consistente pentru a deveni un oraș inteligent și neutru din punct de vedere climatic până în 2030, conform prevederilor din ”Misiunea 100”, în care municipiul Suceava a fost selectat alături de alte 99 de orașe europene și doar alte două din România, sectorul 2 București și Cluj-Napoca.
Ion Lungu- primarul municipiului Suceava
“Pe acest proiect Suceava – Oraș Inteligent neutru climatic până în anul 2030 s-a dat în dezbatere publică un proiect de ordonanță la Guvernul României, așa cum am spus și altă dată, și Comisia Europeană ne-a trimis și la Guvernul României să ne ajute în acest proiect. Au acces la acest proiect cele trei orașe selectate de Uniunea Europeană, orașe inteligente și neutru climatic până în anul 2030, plus cele 10 orașe M100 care încă nu sunt stabilite în România, care vor fi stabilite de comisia care a fost creată în acest sens și sunt prevăzute, pentru perioada 2024-2030, 4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 800 milioane de euro. Din start, cele 3 localități care au fost selectate de Uniunea Europeană au din acest buget un sfert care se repartizează direct lor.”
Aceste fonduri vor sprijini în principal:
-Dezvoltarea energiei regenerabile (energie solară, eoliană, hidroelectrică și bioenergie).
– Îmbunătățirea eficienței energetice (modernizarea rețelelor, utilizarea energiei mai eficient, conversia centralelor). – Construirea de clădiri verzi (publice și rezidențiale, conforme standardelor de eficiență energetică).
– Dezvoltarea transportului public nepoluant (vehicule electrice, infrastructură de încărcare pentru mașini electrice și pe hidrogen).
Pe lângă fondurile guvernamentale, programul permite accesul la finanțări pentru proiecte care nu sunt incluse în alte programe europene sau naționale, ceea ce oferă o șansă suplimentară pentru Suceava de a accesa resurse pentru dezvoltarea durabilă și tranziția energetică verde.
Ion Lungu- primarul municipiului Suceava
“Eu sunt convins că avem șanse mari să accesăm aceste sume de bani. Deci dintr-o repartizare, să spun așa, în primul rând pentru cele trei orașe, egală, și din competiția cu celelalte 10 orașe din România, din M100, noi am putea să atragem undeva la 105 milioane de euro, un lucru destul de important dacă ne gândim că noi deja avem în implementare 182 milioane de euro, avem în pregătire 60 milioane de euro și cu acești 105 milioane de euro, avem șanse reale să atragem în această perioadă, 2024-2031, suma de 377.762.858 euro. Deci iată că sunt proiecte palpabile, ca să spun așa, nu sunt virtuale, nu sunt povești, sigur că este nevoie de implicare și nu avem voie să ratăm aceste sume. Eu sunt convins că viitoare conducere a primăriei, va face tot ce este posibil să atragem acești bani. Este, cum se spune, la o emisiune, ”o dată în viață, cu acești bani nu ne mai întâlnim niciodată”, asta e părerea mea personală. Sigur, nu este simplu, dar nu este nici imposibil. Cu multă insistență, cu multe drumuri la București, cu oameni profesioniști, eu zic că putem lua acești bani.”
Pe Misiunea 100 la Comisia Europeană de această dată, Suceava a depus propuneri de proiecte de aproximativ 400 de milioane de euro.