Localitatea Pătrăuți, din județul Suceava, a beneficiat de o acțiune umanitară importantă prin intermediul „Caravanei cu Medici”, filiala Iași. Aproximativ 120 de copii din comunitatea cu acces limitat la servicii medicale au fost consultați gratuit în cadrul unei caravane medicale dedicate, ce a avut loc în sălile Școlii Gimnaziale „Constantin Morariu”. Între cei care au oferit consultații s-a numărat și o viitoare doctoriță care s-a născut la Pătrăuți.
O echipă de medici specialiști și rezidenți, împreună cu studenți ai Facultății de Medicină, au oferit consultații pediatrice generale și de specialitate, acoperind domenii precum pediatria, gastroenterologia, radiologia și ORL-ul. De asemenea, au fost efectuate investigații precum EKG, ecografii, ecocord, controle stomatologice și optometrice, împreună cu recoltări pentru analize biologice. Între cei care au oferit consultații s-a aflat și o viitoare doctoriță care s-a născut la Pătrăuți.
Andreea Varasciuc- voluntar „Caravana cu medici”
„Este un sentiment foarte nostalgic și în același timp mă simt copleșită că este prima oară când mă întorc în satul în care am crescut în calitate de viitor medic, pentru că nu sunt încă medic oficial și mă bucur că pot să-mi ajut comunitatea și că pot să fac un bine și practic ăsta este visul și cam cred că toată lumea își dorește ca la un moment dat când ajungi să fii medic, să poți să te întorci la tine acasă și să poți să ajuți lumea de aici.”
Diana Maria Burlacu- medic rezident Pediatrie Generală „Caravana cu medici”
“Avem în jur de 30 de cadre medicale, între care 25 venite de la Iași, medici rezidenți, studenți, specialiști. Copiii vor beneficia de examen clinic pediatric. Cu ajutorul dispozitivelor tip analizor Point of Care vom putea realiza și analize tip hemoleocogramă biochimie pentru a putea crea un tablou asupra stării copiilor, de asemenea posibilitatea de a efectua ecografie abdominală, consult oftalmologic și stomatologic.”
Alexandru Dolhăscu- membru „Caravana cu medici”
“Suntem un grup de tineri entuziaști, fie că suntem studenți sau medici rezidenți, medici specialiști și asistenți medicali. Reușim aproape în fiecare lună să facem câte o caravană pediatrică, fie că vorbim de zona Moldovei sau a Bucovinei și de fiecare dată ne bucură să vedem entuziasmul nostru al tinerilor, al membrilor din echipă pentru organizarea acestor caravane și ceea ce ne determină și ne bucură foarte mult este bucuria copiilor, bucuria părinților și a comunității pentru că unul din obiectivele noastre principale este să mergem în mijlocul acestor comunități mici și să redăm o urmă de speranță, de bucurie și tocmai sentimentul acesta că cineva a venit și a cercetat, asta cred că îi bucură atât pe ei cât și pe noi.”
Maria Raluca Toader- director adjunct Școala Gimnazială “Constantin Morariu” Pătrăuți
“Știm cu toții că sănătatea este foarte importantă și acest lucru nu poate decât să ne facă să ne simțim onorați că s-au gândit să vină și în comunitatea noastră, alături de copiii din medii defavorizate și alături de copiii care au nevoie de un control de rutină.”
Protos. Alexandru Mureșan- director Departament Farmaceutic, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
“Organizăm a cincea ediție a Caravanei cu Medici în satele românești din Bucovina. Astfel, pentru 24 de ore, sălile de clasă ale școlii din localitatea Pătrăuți se transformă în cabinete medicale pediatrice cu scopul de a aduce educația medicală în rândul tinerilor și copiilor.”
Localnicii din Pătrăuți s-au declarat mulțumiți și încântați de această activitate organizată gratuit pentru sănătatea lor.
“Copiii au fost tratați foarte bine, chiar cu emoții. Fata cea mare chiar a fost foarte încântată de 10 ani, fetița de 6 ani mai puțin că ea cu emoții, că e frică de injecții. A fost foarte bine, chiar au fost cu succes examinările, doctorii s-au comportat foarte frumos cu ei, chiar suntem foarte mulțumiți de examenele și priceperea lor, chiar cu mult succes, le dorim tot binele din lume, foarte frumos chiar, suntem foarte mulțumiți și foarte încântați.”
În cadrul caravanei s-au desfășurat și activități educative despre prevenția bolilor și acordarea primului ajutor pentru a sublinia importanța colaborării între medici, cadre didactice și preoți în sprijinul comunității.