Muzeul de Istorie Suceava a găzduit, miercuri, lansarea volumului „Războiul Sfânt al României” al istoricului american Grant T. Harward. Considerată o lucrare de referință despre rolul României în Al Doilea Război Mondial, cartea aduce perspective noi și detaliate asupra participării trupelor românești pe frontul de est și asupra contextului ideologic și istoric al perioadei 1941-1944.
Dr. Constantin Emil Ursu, directorul general al Muzeului Național al Bucovinei, a deschis evenimentul și a subliniat valoarea istorică a volumului și impactul pe care îl poate avea asupra modului în care este înțeleasă participarea României la Al Doilea Război Mondial. Această lucrare oferă o perspectivă amplă și bine documentată, bazată atât pe surse de arhivă cât și pe mărturii directe, multe dintre ele necunoscute până acum publicului larg.
Dr. Constantin Emil Ursu- director general al Muzeului Național al Bucovinei
“Un volum care mi s-a părut foarte interesant, mi s-a părut o temă inedită pentru istoriografia românească. Și atunci, discutând cu colegii mei de la istorie arheologie, am zis, domnule, ce ar fi să încercăm să-l invităm pe autor pentru o lansare de carte la Suceava. I-am scris domnului Harward și ce să vezi, mi-a răspuns în românește că poate veni. Așa că impreuna cu editura Corint Istorie, practic a fost gândit un tour book, care, bineînțeles, începe la Suceava, invitația noi am făcut-o, continuă la Dorohoi, la Iași, Galați, Constanța și București.”
Profesorul universitar dr. Cătălin Turliuc de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași a remarcat analiza echilibrată și bine fundamentată a autorului în privința rolului trupelor românești și a motivațiilor ideologice complexe ale acestora. Volumul reprezintă o contribuție academică valoroasă pentru înțelegerea unui capitol sensibil din istoria României.
Prof.univ.de Cătălin Turliuc- Universitatea Al. I. Cuza Iași
“Anterioritatea este un element fundamental al evoluției omenirii, și fără a filozofa prea mult, dați-mi voie doar să dau câteva lămuriri. Conștiința de sine se formează prin impresia că fiecare dintre noi este altul și altfel decât celălalt.”
Grant T. Harward, autorul cărții și istoric specializat în Al Doilea Război Mondial, a petrecut doi ani în România pentru a realiza acest proiect, perioadă în care a învățat limba română, ceea ce i-a facilitat accesul direct la documente de arhivă și la interviuri esențiale cu veterani români. Cartea, bazată pe cercetarea sa doctorală la Texas A&M University, este o sinteză riguroasă a numeroaselor mărturii și surse istorice românești, oferind o abordare unică și autentică asupra implicării României în conflict.
Grant T. Harward- autorul cărții și istoric
“Cartea aceasta este o perspectivă nouă. O perspectivă nouă nu numai faptul că sunt american, sunt străin, nu am…noi zicem în Statele Unite un… ”I don’t have a dog in this fight”. Adică nu am un câine în modul ăsta, adică nu am implicarea politică sau ceva de genul. Mai important, cred eu, decât că sunt străin, este și o abordare istoriografică diferită vis-a-vis de alți istorici militari. Și chiar eu mă consider istoric militar, dar nu unul din cei care scrie despre operații.”
La finalul evenimentului, Grant T. Harward a dat autografe și a răspuns întrebărilor publicului, exprimându-și speranța ca lucrarea să contribuie la o mai bună înțelegere a complexităților istorice din acea perioadă tulbure.