Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral a adus campania „Stop AVC! Învață. Acționează. Salvează” la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Peste 200 de studenți și cadre didactice au participat la un eveniment dedicat informării și prevenirii accidentului vascular cerebral, organizat în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Științe Biologice de la USV. Evenimentul s-a desfășurat in prezenta prof. univ. dr. Mihai Dimian, rectorul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava.
Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului vascular cerebral (ALIA) a adus în Bucovina campania ”Stop AVC!Învață, Acționează, Salvează” și a organizat luni, pe 11 noiembrie 2024, un eveniment de informare la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Activitatea, găzduită de Facultatea de Medicină și Științe Biologice, în colaborare cu Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător, a fost dedicată conștientizării riscurilor și semnelor accidentului vascular cerebral (AVC). În cadrul întâlnirii din Aula Corp E, la care au fost prezenți peste 200 de studenți și cadre didactice, Liliana Curea, fondatoarea ALIA, a subliniat importanța conștientizării semnelor unui AVC pentru a salva vieți și a preveni complicațiile severe.
Printre invitații evenimentului s-au numărat dr. Mihai Junior Crețeanu, medic primar radiologie intervențională, și dr. Tatiana Bardan, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Spitalul regional, unde se efectuează procedura de trombectomie în cazurile de AVC, dr. Crețeanu a subliniat importanța unei intervenții rapide și performanțele europene ale medicilor suceveni care tratează aici accidentul vascular ischemic în singurul centru din Moldova, care are permanență 24 de ore din 24. La Spitalul Județean Suceava, echipa care tratează accidentul vascular ischemic a ajuns la performanțele europene. Când mă refer la performanțe europene, vorbim faptul că suntem la o rată de tromboliză care este peste 15%, iar rata de trombectomie, de tratament intervențional minim invaziv în singurul centru din Moldova, care are permanență
24 din 24 de ore, este la o rată pe care la nivel european se dorea să se ajungă în 2030. Deci noi am atins-o în 2024 să fim peste 5% din pacienții care ajung la Suceava să fie tratați minim invaziv endovascular. De asemenea, e o bucurie pentru că Facultatea de Medicină nouă înființată la Suceava creează premizele de a avea membri în această echipă în care eforturile sunt imense, de la asistenți medicali, de la doctorii de anestezie, UPU, colegii radiologi, colegii neurologi, toată lumea implicată în acest proces.
Evenimentul a inclus și o experiență virtuală interactivă, prin care participanții au putut înțelege modul în care un AVC afectează creierul, simptomele și cauzele asociate. Acest moment inovator a fost apreciat de cei prezenți care au avut ocazia să afle informații vitale într-un format accesibil.
De asemenea, au fost discutate inițiativele ALIA, cum ar fi campania Timpul înseamnă viață, program de conștientizare pentru copiii între 5 și 9 ani, numit Eroii FAST, și proiectul Să facem bine împreună, prin care spitalele din mai multe orașe din țară au fost dotate cu echipamente medicale. Planurile viitoare ale Universității Ștefan cel Mare și ALIA includ implicarea studenților în campanii de informare a publicului larg din Suceava și localitățile din jur. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul lectorului universitar dr. Sergiu Raiu, Să vă mulțumim pentru vizionare!