”Caravana cu Medici” a ajuns sâmbătă, pe 16 noiembrie, în comuna Zvoriștea, județul Suceava. O echipă formată din medici, studenți ai Facultății de Medicină și asistente medicale, a venit din Iași pentru a aduce servicii medicale gratuite pentru sănătatea celor mici. Aceștia au beneficiat de consultații și de trimiteri către specialiști, atunci când a fost necesar. Inițiativa a inclus sesiuni de informare pentru părinți și copii.
La inițiativa primarului Comunei Zvoriștea, Constantin Barariu și asistentei comunitare Adina Cristina Ursaciuc, filiala Iași a Caravanei cu Medici, a oferit consultații și analize gratuite pentru aproximativ 120 de persoane.
Am fost onorați să găzduim Caravana cu Medici și să contribuim la sănătatea comunității noastre. Este o inițiativă deosebită care aduce beneficii directe cetățenilor, a transmis primarul Comunei Zvoriștea, Constantin Barariu. Asistentă comunitară a DINA, Cristina Ursaciuc, a subliniat importanța implicării locale și a mulțumit echipei medicale pentru profesionalism și dedicare. De asemenea, a apreciat entuziasmul părinților care s-au prezentat cu micuții la consultații.
Adina Cristina Ursaciuc- Asistentă comunitară DINA
“Mă bucur că au acceptat părinții să vină și sunt foarte încântată. S-au prezentat un număr mare până acum. Sperăm ca totul să iese bine și să avem rezultate bune.”
Beneficiarii au avut parte de un control medical amănunțit, incluzând analize de bază, investigații clinice și paraclinice menite să identifice eventualele afecțiuni în stadii incipiente. Programul s-a concentrat pe prevenție și a oferit locuitorilor din Zvoriștea posibilitatea de a accesa servicii medicale de calitate, după cum a precizat Paula Diana Murărașu, medic rezident pediatrie, coordonator departament PR, Asociația Caravana cu Medici, filiala Iași.
Paula Diana Murărașu- medic rezident pediatrie, coordonator departament PR, Asociația Caravana cu Medici, filiala Iași.
“În cadrul acestei zile, copiii vor fi examinați clinic de către echipa de medici care se află aici prezentă. Pentru cei care au indicații, vor merge să efectueze analize, analize de sânge și analize urinare, ecografie abdominală, ecografie de părți moi și examen oftalmologic. Pentru aceasta ne aflăm noi astăzi aici, pentru un număr aproximat de 120 de copii. Ne dorim să schimbăm ceva în această localitate, ne dorim să facem bine în această localitate, să urmărim copiii care au afecțiuni și pe care putem să-i ajutăm mai departe. Oamenii sunt foarte deschisi și din fericire am observat că, cel puțin în acest an, în orice caravan în care am mers, am depășit 100 de pacienți consultați, am ajuns la 150, numărul maxim, din acest an. Sunt entuziasmați acum de când reușim să facem și analize medicale copiilor printr-un grant pe care l-am obținut de la o importantă bancă din România. Sunt cu atât mai mult atrași pentru că, din păcate, numeroși copii nu reușesc să efectueze acele analize anuale pe care noi, ca și pediatrii, ne dorim să le facă. Ecografie abdominale, pentru ecografie abdominale de asemenea există un interes mare, pentru că chiar am și găsit numeroase patologii. Mulțumim colaboratorilor locale, am fost primiți cu mare bucurie și cu mare drag și dacă vom mai avea ocazia să revenim în această localitate, cu siguranță vom reveni cu drag.”
De-a lungul celor șapte ani de activitate Caravana cu medici fi-a organizat lunar astfel de evenimente în județele Moldovei, desfășurând 64 de caravane în regiune și 229 la nivel național. Proiectul continua pentru comunitățile defavorizate, care se pot înscrie pentru a intra în acest program pe site-ul caravanacomedici.ro.